Heeft u meer koelvermogen nodig, maar krijgt u geen extra elektra-aansluiting van de netbeheerder? Henk Tebben, bewaarspecialist bij Equans Refrigeration, legt uit waarom netcongestie niet per se een belemmering hoeft te zijn.
Terwijl we steeds meer elektriciteit nodig hebben, wekken we ook meer wind- en zonne-energie op. Hoewel dat vanuit duurzaamheidsoogpunt uitstekend is, werpt deze mismatch van vraag en aanbod in elektriciteit nieuwe uitdagingen op. Het elektriciteitsnetwerk is op veel plekken overbelast. Toch hoeft netcongestie, zoals de file op het elektriciteitsnetwerk heet, geen belemmering te zijn voor akkerbouwers of loonkoelers die hun koelvermogen willen uitbreiden, stelt Tebben.
Meer rendement
"Meer koelvermogen kun je ook creëren zonder nieuwe elektra-aansluiting", zegt hij. "Wil je een tweede bewaarloods bouwen naast je bewaring met buitenluchtkoeling? Door te investeren in een duurzame koelinstallatie met een hoger rendement ontstaat een win-winsituatie. Je realiseert dubbel zoveel koelcapaciteit en wordt voor de verduurzaming ook nog eens beloond met de Energie-investeringsaftrek (EIA)."
"Hoe hoger het rendement van de installatie, uitgedrukt in coëfficiënt of performance (COP), des te energiezuiniger. Conventionele koelinstallaties halen uit 1 kilowatt elektriciteit 3 kilowatt energie (koude en/of warmte). Een koelinstallatie met hoog rendement kan uit 1 kilowatt elektriciteit tot wel 6 kilowatt koelvermogen halen. Hiermee realiseer je het dubbele aan koelcapaciteit. Die tweede bewaarloods is dan haalbaar zonder nieuwe elektrische hoofdaansluiting."
Energie beter managen
Tegelijkertijd kan een nieuwe koelinstallatie een bestaande drukwand vervangen. "Met een betere techniek en het juiste ontwerp is het mogelijk om net zoveel lucht en druk door de producten te krijgen als met een drukwand. Per ventilator scheelt dat al gauw 2 tot 4 kilowatt. Dit vermogen kun je weer gebruiken om de koelcapaciteit uit te breiden", vertelt Tebben.
Om te voorkomen dat de piekbelasting wordt overschreden en bedrijven in een hoger energietarief terechtkomen is het mogelijk om energiemanagement toe te passen. Deze techniek deelt de koelvraag in de bewaring in zones op en verdeelt het beschikbare koelvermogen naar rato. "Als de zon links op de bewaring staat, dan ligt de koelbehoefte vooral in die zone. Een energiemanagementsysteem zorgt ervoor dat daar de meeste koelcapaciteit naartoe gaat. En voorkomt dat je boven de piekbelasting komt en meer moet betalen voor de elektriciteit."
Energiestromen combineren
De laatste reden waarom netcongestie geen belemmering hoeft te zijn voor meer vermogen is energietransitie. Tebben: "Met het juiste systeem kun je verschillende soorten energiestromen combineren. Heb je naast de koeling ook een wasser, droogwand of verwarming? Benut de reststroom aan energie die vrijkomt dan direct ergens anders voor. Met een condensdrooginstallatie bijvoorbeeld wordt de energie die vrijkomt bij het drogen direct weer gebruikt om de lucht in een cel weer voor te bereiden om vocht op te kunnen nemen. Zo kun je uien drogen met de energie uit de uien zelf. En ondanks minder aansluitvermogen meer mogelijkheden scheppen."
Lees meer over Equans duurzame koeltechnologie als oplossing voor netcongestie