Agrifoto

Analyse Granen & Grondstof

Laat zaaien en onrust Zwarte Zee tekenen tarwe

9 November 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De afgelopen handelssessie sprong tarwe er op de CBoT uit. Een incident op de Zwarte Zee, verlaging van de tarweprognose voor Argentinië en moeilijke omstandigheden bij het zaaien van wintertarwe in Europa zijn niet geruisloos aan de markt voorbij gegaan. De novembereditie van het Wasde-rapport die vanavond Nederlandse tijd uitkomt, draagt ook bij aan de nerveuze stemming.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het decembercontract tarwe op de Matif steeg gisteren met €3,50 naar €235,75 per ton. Op de CBoT zette tarwe een flinke stap omhoog en sloot 3,9% hoger op $5.92¼ per bushel. Maïs zat ook in de lift en pluste 1,6% naar $4.76 per bushel. Soja bewoog afgelopen handelssessie vooral zijwaarts en sloot een ¼ cent hoger op $13.49 per bushel.

De tarwemarkt kreeg afgelopen handelssessie een flinke duw in de rug door verschillende tenders die tot aankopen hebben geleid. Een hervatting van de Zwarte Zeegraandeal zal moeilijk worden, vertelde de secretaris-generaal van de VN Antonio Guterres gisteren aan persbureau Reuters: "We gaan door met onze inspanningen, maar het zal moeilijk zijn." Het doel van de gesprekken die lopen is volgens de VN-topman dat Oekraïne en Rusland elkaar vrije toegang verlenen tot de Zwarte Zee voor de koopvaardij. Rusland trok zich afgelopen juli terug uit de graandeal omdat de Russische belangen met betrekking tot de export van graan en kunstmest volgens het Kremlin onvoldoende werden gewaarborgd.

Als alternatief voor de graandeal heeft Oekraïne een humanitaire corridor ingesteld. Via Telegram maakt een Oekraïense commandant bekend dat gisteren een civiel schip geraakt is door een raket. Daarbij zou een bemanningslid gedood zijn en vier gewond zijn geraakt. "De raket raakte de bovenbouw van een koopvaardijschip onder de vlag van Liberia op het moment dat het de haven binnenkwam", schreef Oekraïne op Telegram. Het schip vervoerde overigens geen graan maar ijzererts.

Regen vertraagt zaaien van tarwe
In West-Europa nemen de zorgen over de overvloedige regen van de laatste weken toe. In Frankrijk, de grootste tarweproducent in de EU, was 30 oktober volgens van FranceAgriMer 62% van het geplande areaal gezaaid. Het vijfjarige gemiddelde voor deze periode staat op 72%. En met het natte weer in Noordwest-Europa is het nog niet gedaan. Tot en met 20 november komt er geen droge periode waarin het zaaien hervat kan worden. De ideale tijd voor zaaien van wintertarwe is de tweede helft oktober. Een maand later zaaien kosten circa 10% tot 20% van de potentiële opbrengst.

Argentijnse boeren zitten met smart te wachten op regen na drie zeer droge jaren. En de laatste weken is er ook neerslag gevallen. Voor wintertarwe komt het vocht echter te laat. De graanbeurs van Rosario verlaagde de opbrengstprognose voor wintertarwe met 800.000 ton naar 13,5 miljoen ton. Het USDA rekende in het Wasde-rapport van oktober nog met een oogst van 16,5 miljoen ton tarwe.

Vol verwachting
Vanavond Nederlandse tijd komt de novembereditie van het Wasde-rapport uit. De stijging van tarwe en maïs op de CBoT kan volgens sommige analisten niet helemaal los gezien worden van dit rapport. Droogte in Australië, te droog of te nat in Zuid-Amerika, natte omstandigheden in het Noorden van Europa en een redelijke voorspoedige oogst van maïs in de VS; dat het USDA de nodige aanpassingen gaat doen in het Wasde-rapport lijkt niet onlogisch. Voor de Amerikaanse graanvoorraden verwachten spelers op de markt overigens geen grote verschuivingen, zo blijkt uit een peiling van Dow Jones Newswires.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden