Shutterstock

Analyse Aardappelen

Regenval in Vlaanderen kost laatste aardappelen

6 November 2023 - 24 reacties

De flinke hoeveelheid regen de laatste dagen in West-Vlaanderen met als “laatste druppel” maandagochtend 6 november kunnen wel eens de nekslag worden van de nog in het veld staande aardappelgewassen. Uit een rondgang langs de velden en bijvoorbeeld ook de oogst voortgang overzicht van Aviko was bekend dat het grootste areaal nog te rooien aardappelen in België in Vlaanderen zou liggen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het Vlaams areaal consumptieaardappelen is voor 2023 vastgesteld op een kleine 56.000 hectare. Daarvan zou momenteel naar schatting nog 14.000 hectare van moeten worden gerooid. Hoeveel er uiteindelijk nog gerooid kan worden, zal de vraag zijn de komende weken. Dat er een volume aardappelen zal moeten worden afgeschreven lijkt inmiddels wel duidelijk.

Impuls
De overvloedige regenval is namelijk gevallen in een kerngebied waar volgens insiders nog veel op het land zou staan. Als bijvoorbeeld van het nog te oogsten areaal 20% blijft zitten, dan praat je al snel over bijna 3.000 hectare. Dit komt neer op circa 130.000 ton aardappelen. Dan is er niet sprake van een groot probleem; de Belgische aardappeloogst werd immers als bovengemiddeld ingeschat, maar het zal zeker de stemming in positieve zin kunnen beïnvloeden. Marktprijzen - zeker op wat langere termijn - zoals die er de afgelopen periode waren (circa €10 per 100 kilo voor Fontane en Challenger) zullen voor dit seizoen dan zeer waarschijnlijk tot het verleden behoren.         

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden