Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Worden graanschepen het doelwit van Rusland?

5 Oktober 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Graanprijzen op de termijnmarkten stonden afgelopen handelssessie wat onder druk. Op de CBoT heeft dat overigens vooral te maken met speculanten die hun winst genomen hebben volgens analisten. Het stoppen van de Zwarte Zeegraandeal is niet zonder gevolgen gebleven voor de Oekraïense graanexport zo blijkt uit de nieuwe cijfers. Het alternatief waar Oekraïne nu aan werkt is niet zonder risico's, waarschuwt de Britse regering. In maïs en soja houden spelers de kaarten tegen de borst en is het wachten op de oogstresultaten zo lijkt het.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het decembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €2,50 lager en kwam daarmee uit op €234 per ton. Op de Amerikaanse beurs stond tarwe eveneens onder druk. Op de CBoT leverde tarwe 1,5% en sloot op $5.60 per bushel. Maïs zakte ook iets, namelijk met 0,3% naar $4.86 per bushel. Soja bewoog zoals bijna gebruikelijk de laatste dagen vooral zijwaarts en pluste uiteindelijk ¼ cent om te sluiten op $12.73 per bushel.

Oekraïne heeft moeite met de graanexport, zo blijkt uit de meeste recente cijfers die het Oekraïense ministerie van Landbouw heeft gepubliceerd. Dat komt natuurlijk niet als een verrassing. Het lopende seizoen tot nu toe heeft Oekraïne 6,82 miljoen ton graan geëxporteerd. Vorig seizoen stond de uitvoerteller in dezelfde periode op 8,99 miljoen ton. In de eerste dagen van oktober is 153.000 ton geëxporteerd tegen 297.000 ton een jaar eerder. De 22 schepen die klaar liggen of al een vracht gehaald hebben over de humanitaire corridor maken in de export nog niet het verschil.

Komt Rusland met een reactie?
De Britse regering waarschuwde gisteren dat de humanitaire corridor doelwit kan zijn van Rusland. Die uitspraken heeft de regering gedaan op basis van informatie van de inlichtingendiensten. Eén van de tactieken kan bijvoorbeeld het leggen van zeemijnen in de monding van de Oekraïense havens zijn. Rusland wil op deze manier koopvaardijschepen afschrikken en daarmee de graanexport een slag toebrengen. "Rusland wil vrijwel zeker voorkomen dat burgerschepen openlijk tot zinken worden gebracht, maar in plaats daarvan zal het de schuld voor eventuele aanvallen op burgerschepen in de Zwarte Zee bij Oekraïne proberen te leggen", schrijft het Britse ministerie van Buitenlandse zaken in een memo. Begin september brachten de Britten Rusland al in verband met een aanval op een koopvaardijschip dat in de haven van Odessa lag.

Afwachten
In de maïs en soja is het een beetje vlees noch vis. Verspreid vallende buien in de Midwest van de VS hinderen de oogstvoortgang, maar met droog weer in het vooruitzicht voor de komende week brengt dat de markt niet echt in beroering. Spannender wordt het wat de opbrengsten zullen doen. Vorige week wist het USDA de tarwemarkt te verrassen met opvallende hoge opbrengsten in de zomertarwe ondanks gebrek aan neerslag. Krijgen we een herhaling daarvan bij maïs en soja later dit seizoen? Op het moment verschillen de berichten daarover. De een meldt dat het hartstikke meevalt met de opbrengsten gezien het verloop van het groeiseizoen terwijl de volgende het allemaal tegen vindt vallen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden