Shutterstock

Analyse Suiker

Groeizaam weer doet Europese suikerbieten goed

19 September 2023 - Jesse Torringa - 21 reacties

De suikerbieten in Europa hebben geprofiteerd van het groeizame weer de afgelopen weken waardoor de opbrengst afstevent op het langjarig gemiddelde met een kleine plus. Ook het termijnmarkt contract suiker in Londen noteert de laatste weken weer een plus.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het witte suikercontract op de termijnmarkt in Londen is de laatste weken verder gestegen en blijft daarmee in de buurt van het hoogste prijsniveau in 12 jaar tijd hangen. Op het moment van schrijven (dinsdagochtend 19 september) staat het novembercontract op $740,20 per ton en afgelopen week werd zelfs de grens van $750 per ton verbroken. Daarmee ligt het contract beduidend hoger dan voorgaande maanden. Ruwe suiker op de termijnmarkt in New York laat overigens dezelfde trend zien.

De suikerprijzen blijven stijgen vanwege de aanhoudende zorgen over de mondiale beschikbaarheid van suiker. Ondanks dat Brazilië afstevent op een recordproductie aan suiker dit seizoen, is de productie elders in de wereld juist ondermaats. Met name in Azië zijn de zorgen groot vanwege tegenvallende suikerrietopbrengsten. Met de start van weerfenomeen El Niño, waarbij de moessonregens in grote delen van Azië doorgaans aanzienlijk minder water geven dan normaal, worden de zorgen over de beschikbaarheid op de lange termijn er ook niet bepaald minder om.

Ook nu is het weerfenomeen al van kracht. In India, na Brazilië 's werelds grootste suikerexporteur, vallen de suikerrietopbrengsten in het belangrijkste teeltgebied Maharashtra waarschijnlijk fors tegen, zo meldden diverse bronnen. Het gevolg is dat het Aziatische land exportbeperkingen kan invoeren zoals het eerder al deed bij verschillende soorten rijst en tarwe. Ook in andere Aziatische landen worden de opbrengsten ver ondermaats ingeschat zoals in Thailand. Die ontwikkelingen drijven de mondiale suikerprijzen verder op.

Groeizaam weer
In Europa staan de suikerbieten er na een moeizaam groeiseizoen in 2022 er dit jaar weer een stuk florissanter op. Ondanks de latere zaai in veel landen dit voorjaar staan de bieten er nu goed op en is de bietencampagne al in verschillende landen van start gegaan. De ruime neerslag en iets hogere temperaturen dan normaal in Europa hebben gunstig uitgepakt voor de bieten, zo blijkt uit de maandelijkse analyse van het Joint Research Centre (JRC) van de Europese Commissie dat maandag 18 september uit werd gebracht. De wortelopbrengsten gaan er in het westen en midden van Europa op vooruit vergeleken een maand eerder. Over het suikerpercentage worden geen uitspraken gedaan, maar het ligt voor de hand dat deze wel iets lager ligt dan het droge, zonnige seizoen van 2022.

Momenteel schat het JRC dat de Europese bietenopbrengst uitkomt op gemiddeld 74,5 ton per hectare. Dat is 4% hoger dan het 5-jarig gemiddelde. In Frankrijk wordt de bietenoogst zelfs 8% hoger geschat dan het 5-jarig gemiddelde. Dit seizoen zijn er weinig problemen met het vergelingsvirus geconstateerd ondanks het verbod op neonicotinoïden in Frankrijk. In Nederland wordt de opbrengst geschat op gemiddeld 83 ton per hectare en daarmee noteert het een kleine plus van 1% vergeleken het 5-jarig gemiddelde.

Verhoging bietsuiker Nederland
Ook Cosun Beet Company gaf vorige week aan dat het groeizame weer een positief effect had op de opbrengstverwachting in Nederland. Zij rekenen niet met wortelopbrengsten maar met bietsuiker per hectare. Door voldoende neerslag en een hoge zoninstraling de afgelopen periode is de opbrengst bietsuiker naar 14 ton bijgesteld in plaats van de eerdere 13,3 ton die verwacht werd. Wel verwacht de bietenverwerker dit jaar 5% minder bietsuiker te produceren dan vorig jaar. Dit komt door een iets kleiner areaal en een lagere bietsuikeropbrengst per hectare dan de 14,5 ton van vorig jaar. Woensdag 20 september gaat de bietencampagne van 2023 officieel van start in de twee fabrieken in Dinteloord (Noord-Brabant) en Hoogkerk (Groningen).

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden