Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Maïs- en sojaoogst maakt vliegende start in de VS

19 September 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De granenmarkt deed afgelopen handelssessie over de hele linie een stapje terug. In de tarwemarkt is het vooral Oekraïne dat de toon zet. Export blijft een moeilijk punt, maar de spelers op de markt raken er meer van overtuigd dat Oekraïens graan op de een of andere manier beschikbaar komt op de wereldmarkt. In de VS kwam het USDA met het nieuwe Crop Progress-rapport dat deze week slechts kleine aanpassingen bevat.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De decembercontract voor tarwe op de Matif leverde gisteren €5 in en sloot daarmee op €238,50 per ton. Ook op de CBoT zaten de graankoersen in de min afgelopen handelssessie. Tarwe zakte op de beurs in Chicago met 2,3% naar $5.91¼ per bushel. Maïs daalde met 1% naar $4.71½ per bushel. Het novembercontract soja zat daartussenin met en leverde 1,8% in om te sluiten op $13.16¾ per bushel.

Op de tarwemarkt wordt de stemming grotendeels bepaald door de ontwikkelingen in Oekraïne. De eerste schepen die geladen zijn met graan in de regio Odessa zijn over de Zwarte Zee vertrokken. Een reactie van het Kremlin op deze 'humanitaire corridor' over de Zwarte Zee die Oekraïne heeft ingesteld, is tot nu toe uitgebleven. Komt Rusland later nog met een tegenmaatregelen of laat Poetin het erbij? De kans op het laatste is volgens analisten niet heel groot, maar het arsenaal waar Rusland uit kan putten is ook niet gigantisch.

De export via de EU is op het moment misschien nog wel belangrijker voor Oekraïne en daar is het nodige over te doen. Brussel heeft de importbeperkingen opgeheven, maar drie lidstaten zijn daar dwars tegen in gegaan en hebben een eigen ban ingesteld. Oekraïne heeft daar een officiële klacht over ingediend bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Maandagavond is het verzoek binnen gekomen bij de WTO, zo heeft de organisatie vandaag (dinsdag 19 september) bevestigd aan persbureau Reuters.

Oogst loopt voor, zaaien loopt achter
Het Amerikaanse ministerie van Landbouw kwam gisterenavond Nederlandse tijd met het wekelijkse Crop Progress-rapport. In de conditie van maïs en soja deed het USDA geen grote aanpassingen. Van het maïsareaal kreeg 51% de rating goed of excellent tegen 52% vorige week. Soja bleef gelijk met 52% van het areaal goed of excellent. De oogst van deze gewassen is langzaamaan begonnen. De maïsoogst loopt met 9% net iets voor op het vijfjarige gemiddelde dat op 7% staat. Van soja is 5% gedorst tegen 4% in het vijfjarige gemiddelde.

De oogst van zomertarwe en gerst is zo goed als afgrond in de VS met beide 93% van het areaal gedorst. Voor zomertarwe is dat gelijk aan het vijfjarige gemiddelde, terwijl de gerstoogst iets achter loopt. Het vijfjarige gemiddelde voor gerst staat namelijk op 95% geoogst voor deze periode. Het zaaien van wintertarwe vordert gestaag. Tot en met 17 september is 15% van het geplande areaal gezaaid. Het vijfjarige gemiddelde staat op 16%. Vorig jaar was overigens al 19% van de wintertarwe gezaaid.

Dat de oogst van maïs en soja wat voorloopt op het meerjarige gemiddelde heeft waarschijnlijk te maken met droogte in de VS. De gewassen rijpen daardoor sneller af. De droogte is volgens sommige analisten ook de reden dat zaaien van wintertarwe wat trager gaat. Er is vocht nodig om de tarwe aan te laten slaan. Dat zaaien van tarwe net iets trager gaat dan gemiddeld, is overigens niet iets om je direct zorgen over te maken.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden