Shutterstock

Nieuws Aardappelen

Canadese oogst plust, maar minder dan gedacht

18 September 2023 - Niels van der Boom

Het aardappelareaal in Canada is dit jaar significant toegenomen. Na een gunstig voorjaar werd uitgegaan van een bovengemiddelde oogst. De opbrengsten worden half september nog steeds recordhoog ingeschat, maar van een topopbrengst is door weersinvloeden niet overal meer sprake van.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Insiders rekenen met een totaal aardappelvolume van 5,73 miljoen ton. Ter vergelijking: vorig jaar werd volgens Statistics Canada 5,57 miljoen ton geoogst. In augustus gingen insiders nog uit van bijna 5,8 miljoen ton, maar weersinvloeden hebben de opbrengstverwachtingen getemperd.

Weersinvloeden
In de prairieprovincies Alberta, Manitoba en Saskatchewan zijn de groeiomstandigheden droog maar redelijk goed geweest afgelopen maand. Dat geldt ook voor British Columbia, een kleine speler in de Canadese aardappelteelt. De provincies in het oosten van Canada hebben juist veel regen gehad en donker weer, waardoor de groei daar tegenvalt. Dat zorgt voor een daling van de verwachte productie.

In de grootste Canadese aardappelstaat, Alberta staat ook de grootste procentuele stijging op het bord. Bijna een vijfde stijgt de productie naar schatting, goed voor 1,43 miljoen ton aardappelen. Dit is een recordhoeveelheid. Dit is deels ingegeven door een significante areaaltoename van 2.800 hectare. In Alberta worden hoofdzakelijk aardappelen voor de verwerking geteeld en ook hier hebben de verwerkers ingezet op meer hectares aardappelen op contract. De hectare-opbrengsten liggen naar schatting op gemiddeld 44,8 ton per hectare. Ondanks droog en zonnig weer deze zomer hebben telers met hulp van beregening de groei er toch in weten te houden.

Overmatige neerslag op PEI
Manitoba, de nummer twee op de ranglijst, produceert naar verwachting 1,2 miljoen ton aardappelen. Bijna 8% meer dan vorig jaar. Het areaal is er licht toegenomen. Ook hier zijn de opbrengsten positief. Op Prince Edward Island (PEI) – de nummer drie – komt naar schatting 1,18 miljoen ton aardappelen uit de grond. Dat is iets minder dan in 2022, wat vooral te wijten is aan overmatige regenval dit seizoen. Inwoners van het eiland zetten zich zondag schrap voor de resten van orkaan Lee, maar de schade bleef uiterst beperkt.

De provincie New Brunswick had meer last van de ex-orkaan. Naast een harde wind, die voor veel stroomproblemen zorgde, viel er lokaal tot 120 millimeter regen in korte tijd. Aardappeltelers daar hadden al meer dan genoeg regen voor de kiezen gehad die zorgen voor kwaliteitsproblemen in hun gewassen. Ook op PEI is daar overigens sprake van.

Risicofactor
In de prairiestaten is de oogst voor de bewaring sinds begin september in volle gang. Gunstig weer zorgt ervoor dat het rooien in een vlot tempo verloopt. Aan de oostkust is dat een ander verhaal, omdat regen roet in het eten gooit en de oogst nog goed en wel moet beginnen. Er wordt gerekend met een kleine 158.000 hectare die gerooid gaat worden. Uiteindelijk heeft het weer daar het laatste zegje in. Valt de vorst vroeg in of zorgt overmatige neerslag ervoor dat niet alle percelen gerooid kunnen worden. Dat zijn reële scenario's.

Verwachtingen voor de totale oogstomvang mogen dan iets getemperd zijn ten opzichte van een maand terug, ze blijven bovengemiddeld goed. Zeker voor aardappeltelers in de prairiestaten. Daarmee kan Canada zijn positie op de wereldexportmarkt voor hoofdzakelijk frites verder verstevigen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden