P. van der Burg

Nieuws Akkerbouw

Zomerstortregens gijzelen de gewassen

7 Augustus 2023 - Niels van der Boom

De eerste week van augustus zit er amper op of de neerslagmeter staat op sommige plekken al ver boven de 100 millimeter. Vooral afgelopen weekend was het in Zuidwest-Nederland raak. Spannende momenten voor met name akkerbouwers. Aardappelen en uien verzuipen en tarwepercelen kleuren zwart en groen tegelijk.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de nacht van zaterdag 5 op zondag 6 augustus kregen Zeeland, Zuid-Holland en West-Brabant een fikse bak met neerslag te verduren. In relatief korte tijd vielen enkele tientallen millimeters. Op het Zuid-Hollandse Goeree-Overflakkee was het met name raak. Tot 70 millimeter water viel daar, waardoor percelen blank kwamen te staan.

Waterschap Hollandse Delta moest noodpompen plaatsen omdat op veel plekken het waterpeil nog ruim boven het zomerpeil stond. Daardoor kon wateroverlast snel optreden.

 

Ruim 100 millimeter
In een week tijd hebben veel plekken in het zuiden en midden van het land inmiddels 100 millimeter of meer aan neerslag te verwerken gekregen. Ook op plekken in België is het behoorlijk nat geworden. Tot echt grote schade aan de gewassen komt het op dit moment nog niet, uitzonderingen daargelaten, maar fijn is het allerminst. Het meerjarig gemiddelde van 83 millimeter voor augustus is daarmee ruim overtroffen, terwijl we nog drie weken voor de boeg hebben.

Vooral de granen ondervinden grote hinder van dit weertype. Een combinatie van neerslag, slagregens en wind zorgt ervoor dat de tarwe gaat hangen en legeren. Schot kan dan snel optreden, wat inmiddels op veel plekken goed zichtbaar is. Grote plekken kleuren groen door de kiemende tarwe in de aar of op de grond. Veel tarwe's waren eind juli al rijp, waardoor deze percelen nu zwart kleuren.

Het is lang geleden dat de zomer zo nat verliep. Voor het laatst gebeurde dat in augustus 2006, toen er 184 millimeter viel. Daarmee was het de natste zomer in honderd jaar tijd. Hopelijk gaat 2023 dat record niet verbreken.

Ziektedruk
Zolang de aardappelen niet te lang in het water staan, hoeft geen permanente schade op te treden. Vooral een zeer hoge ziektedruk is nu een uitdaging voor telers en de gewassen. Phytophthora grijpt om zich heen met deze omstandigheden. Ook in de uien is de ziektedruk hoog.

Ook in de landen om ons heen is het verre van droog. Heel Noordwest-Europa heeft te maken met een kletsnatte zomer. Later deze week moet daar hopelijk verandering in komen. Een warmer en droger weertype schuift vanuit het zuiden van Europa op naar het noorden. Het blijft daarbij iets kouder dan gemiddeld is voor augustus. Ook op de langere termijn wordt stabieler weer verwacht met mooi zomerweer.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden