Het weer in Europa is de afgelopen maand flink omgeslagen. In West- en Noord-Europa neemt droogte na een nat voorjaar de overhand, terwijl in het zuiden van Europa sprake is van forse neerslag na lange tijd van droogte en hitte. De gewassen hebben in beide gevallen onder het weer te lijden.
Veel akkerbouwers hebben door het natte en relatief koude voorjaar vertraging opgelopen met het inzaaien en poten van gewassen. De maand april was dan ook de natste aprilmaand in 25 jaar tijd. Bij onze zuider- en oosterburen was dat niet heel anders. Ook daar werd het landwerk door de neerslag gehinderd, waardoor een gedeelte van de voorjaarsgewassen nu op achterstand staan vergeleken met andere jaren. Het droge weer dat de kop opsteekt, weerhoudt het gewas in meerdere regio's om een inhaalslag te maken.
Frankrijk had afgelopen jaar nog het droogste jaar ooit doorgemaakt sinds dat het bijgehouden wordt. Dit voorjaar verliep dan weer natter dan normaal. Een voorbeeld is het bericht van de Franse telersgroep CGB, dat meldde dat de suikerbietenopbrengsten mogelijk lager uitvallen door de latere zaai. De Duitse suikerproducent Nordzucker meldde aan persbureau Reuters ook dat de suikerbieten tegen een achterstand aankijken en dat het zomerweer zeer gunstig moet zijn om deze in te halen. Maar net als in Nederland is het in deze landen al langere tijd droog en begint ook het kwik serieuze stappen omhoog te zetten.
Hevige neerslag in Zuid-Europa
De hogedrukgebieden bevinden zich al enige tijd in het noordelijke deel van Europa en dat verklaart de drogere periode op dit moment. De grens van hoge- naar lagedrukgebieden ligt al even rond de Alpen. Bij het zuiden van Europa is het daarom andersom, daar teisteren neerslag en onweersbuien na lange tijd van droogte de velden. Ook de zuidelijke regio's in Frankrijk, zoals de Pyreneeën hebben te maken met heftige regenval.
Waar in Spanje in april nog de droogste aprilmaand ooit werd gemeten, kampen zij nu al enkele weken in bepaalde regio's zoals Catalonië, Valencia, Aragon en Andalusië met extreme stortbuien. Akkerbouwers zijn opgelucht door de neerslag, maar het zorgde lokaal ook voor problemen. Daarnaast waren gronden vaak heel hard en vielen de millimeters in korte tijd, waardoor het water moeilijk in de bodem kon trekken. Ook is er schade aan gewassen in sommige gevallen.
Dat wil niet zeggen dat er overal neerslag is gevallen en zeker niet voldoende om de waterreservoirs aan te vullen. De totale regenval dit jaar ligt ver onder het lange- en middellange termijngemiddelde. Enkel de noordelijke kustgebieden in Spanje staan gemiddeld op door meer neerslag.
Een ander gegeven is dat de neerslag voor veel gewassen te laat is gekomen. De graanoogst is al aan de gang en zelfs bijna klaar en de opbrengsten vallen behoorlijk tegen, zo meldt het Andalusische akkerbouwnetwerk RAIF. De hoge temperaturen en droogte in maart en april en het gebrek aan regen versnelde het rijpingsproces en vervolgens groeide het gewas niet goed. Zij gaan uit van een daling van 60% in opbrengsten vergeleken met oogst 2022.
De neerslag heeft zich ook verspreid naar andere Zuid-Europese landen als Portugal, Italië en Griekenland. In Italië leidde dit eind mei zelfs tot overstromingen in de hoger gelegen gebieden. Ook daar was 2022 een van de droogste jaren ooit. Zelfs tot afgelopen april was het daar nog uitzonderlijk droog. Momenteel hebben de Zuid-Europese landen nog steeds veel neerslag en houdt dat de komende week ook nog aan, zo is de weersvoorspelling van verschillende Europese weerstations.