Agrifoto

Analyse Meststoffen

Rabobank: Meststoffen worden weer betaalbaar

30 Mei 2023 - Jesse Torringa

De recordprijzen voor meststoffen zijn voorlopig van de baan, maar er heerst nog veel onzekerheid. Dit stelt de Rabobank in een marktanalyse over meststoffen. Fosfaat- en kalimeststoffen dalen naar verwachting de komende tijd in prijs, terwijl stikstofmeststoffen stabiel tot weer stijgend kunnen worden.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meststoffen zijn na lange tijd weer een aanzienlijk goedkoper en dat heeft een positief effect op de verhouding van vraag en aanbod. Volgens de Rabobank is de 'betaalbaarheidsindex' van meststoffen, al behoorlijk verbeterd vergeleken een jaar geleden en is in sommige regio's van de wereld een snel herstel van het kunstmestgebruik mogelijk in 2023. Deze betaalbaarheidsindex wordt berekend door het prijsniveau van meststoffen te vergelijken met de prijzen van een aantal landbouwproducten. Met andere woorden betekent het dat het gebruik van meststoffen loont om te gebruiken voor telers.

Gebruik meststoffen loont in 2023 
De meststofprijzen stegen in 2021 als gevolg van de Covid-19 pandemie en regen records aan elkaar toen Rusland Oekraïne vorig jaar binnenviel. De betaalbaarheidsindex van meststoffen was volgens de Rabobank niet eerder zo laag sinds de economische crisis van 2009. Inmiddels heeft de lagere vraag en het ruime aanbod voor prijsverlagingen gezorgd. Analisten van de Rabobank verwachten dat het kopen van meststoffen in 2023 weer gaat lonen voor telers. De betaalbaarheidsindex stijgt de komende maanden, maar wat de markt daarna gaat doen blijft onzeker.

Voor stikstofmeststoffen zitten we zo goed als op het prijsniveau in het voorjaar van 2021, maar tot een normale vraag naar deze meststof heeft dat nog niet geleid. De analisten stellen dat de prijs van ureum en andere stikstofmeststoffen in 2023 rond het huidige prijsniveau zal blijven hangen en in 2024 weer kan gaan stijgen. Veel zal afhangen van de beschikbaarheid van aardgas komend jaar. Nu zijn de voorraden goed gevuld en is de aardgasprijs nog altijd dalende, maar veel zal afhangen van de gaslevering en verbruik komende winter.

Fosfaatmeststoffen zijn slechts beperkt gedaald in prijs en nog altijd fors duurder dan de voorheen. De Rabobank noemt als reden dat China minder exporteert in de wereld dan voor de covid-19 pandemie. De vraag naar het dure product blijft anderzijds ook laag. Echter verwacht Rabobank dat China de export komende tijd kan opschroeven doordat het eigenverbruik terugloopt, waardoor de prijs van fosfaatmeststoffen daalt.

Kalimeststoffen gaan de komende periode dalen, zo is de verwachting. Zowel Brazilië als India hebben de afgelopen maanden forse volumes aangetrokken uit de wereld, maar het aanbod is nog altijd zeer ruim. In Europa dalen de prijzen in vergelijking met andere werelddelen. Wit-Rusland, een grote leverancier van kali op de wereldmarkt, kan de prijs verder naar beneden drukken als het zijn export op de wereldmarkt opschroeft. Uit rapporten blijkt dat de export uit Wit-Rusland toeneemt en zijn marktaandeel vergroot ondanks sancties uit Europa en de VS. Ondanks dat de prijzen al dalende zijn, is de vraag naar kali nauwelijks toegenomen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden