Het uitrijdseizoen op bouwland loopt op zijn einde maar de mestputten en silo's zijn in sommige gevallen nog altijd niet leeg. Daardoor blijft er druk op de mestmarkt, waardoor de mestnoteringen van DCA wederom stijgen.
De afgelopen weken is er volgens loonwerkers en mestintermediairs toch een behoorlijk volume mest uitgereden op bouwland. De voorjaarswerkzaamheden begonnen later en daardoor is een behoorlijke hoeveelheid aan mestafzet opgeschoven. Uitrijden op grasland blijft aan de gang op dit moment, maar dat neemt niet weg dat de druk van de ketel is op de mestmarkt. Integendeel, het aanbod van veehouders blijft ruim en de mestopslagen zijn lang niet bij iedereen leeg.
Zorgen over ruime aanbod
De mest die nu 'overblijft' even verplaatsen naar het najaar gaat zo gemakkelijk niet gezien het totale volume dat er nog is. De plaatsingsruimte is maar beperkt en boeren zitten al snel aan de maximale hoeveelheid stikstofruimte per hectare.
Wat betreft vaste afspraken is het niet iedereen gelukt om deze (tot nu toe) na te komen. Met oog op het aanbod wordt er ook maar beperkt handel gedaan en zeker voor komende maanden zijn loonwerkers en intermediairs gemiddeld terughoudend om vaste afspraken re maken. Het is te veel risico om dat te doen, is het oordeel. Zij spreken hun zorgen uit en vragen zich af hoe we het totale aanbod dit najaar weg gaan krijgen.
Mestnoteringen doen stap omhoog
De mestnoteringen van DCA lopen op, maar niet iedereen verhoogt de mestprijzen tot nu toe. Sommige loonwerkers en intermediairs nemen geen mest meer aan, waardoor de prijzen ook niet veranderen. Het aanbod blijft groot en dat zorgt voor een prijsopdrijvend effect. Ook de mestverwerking heeft veel aanbod en neemt toe in prijs.
Zowel de rund- als varkensdrijfmestnotering van DCA doet deze week een stap omhoog. De stijging varieert per regio, maar gemiddeld stijgen de noteringen met €1 per ton deze week. Daarmee is het prijsniveau hoger dan waar het uitrijdseizoen mee begon dit jaar.