KWS

Aangeboden door KWS

'Beet Seed Service is heel nuttig'

4 April 2023

Akkerbouwer Jarno Rietema maakte vorig jaar gebruik van de Beet Seed Service. Hij besloot om over te zaaien vanwege een te laag plantaantal als gevolg van korstvorming tussen zaai en opkomst. "Zolang neerslag op lokaal niveau lastig te voorspellen blijft, zal er voor telers altijd meerwaarde zijn om mee te doen aan de Beet Seed Service."

Rietema heeft een akkerbouwbedrijf in Oudeschip in Noordoost Groningen, met lichte en met zwaardere grond. "Gemiddeld hebben we mooie grond", lacht hij. Vorig jaar zaaide de teler Queena KWS Force op een perceel van 4 hectare met een afslibbaarheid van 29%. Het ras is heel geschikt voor zwaardere kleigrond, vooral omdat het weinig tarra meelevert en vanwege de kophoogte. De teler gebruikt het Bieten Advies Systeem BAS bij het kiezen van de rassen voor zijn percelen. "Het systeem komt bij ons vaak uit op een ras van KWS. Daarom zaaien we bijna altijd KWS-rassen."

Harde korst en vreterij
Vorig voorjaar begon relatief droog en de vooruitzichten vóór het zaaien waren dat het droog zou blijven. Het zaaibed was goed gelukt en het zaaien ging vrijwel perfect, mooi afgesloten met losse fijne grond. Maar de dag erna regende en sneeuwde het. De bovengrond verslempte. De sterk drogende periode daarna resulteerde in een harde korst. Het lukte veel planten niet om daar doorheen te groeien, met als gevolg een ondermaatse gewasstand. Bovendien zorgde vreterij op een aantal plekken voor nog meer uitval van planten. Het aantal planten was zo laag dat overzaaien nodig was.

Rietema had zijn percelen opgegeven voor de Beet Seed Service, net als het jaar daarvoor. "Je hoopt het niet, maar het kan altijd een keer mislukken", geeft hij als reden. "Als mensheid weten en kunnen we steeds meer, maar het weer van morgen kunnen we nog steeds niet accuraat voorspellen. Daardoor geldt nog steeds: zaaien blijft raaien."
Hij vergelijkt de Beet Seed Service met een verzekeringspremie. "Natuurlijk is het geen volledige vergoeding, je bent alsnog ook tijd en geld kwijt aan het opnieuw klaarleggen van het perceel, maar het helpt wel dat de helft van het zaad vergoed wordt door KWS. Dat maakt de mentale drempel om over te zaaien lager. Overzaaien is natuurlijk nooit de bedoeling, maar het is ook geen schande."

Snel en netjes afgehandeld
De jonge akkerbouwer is tevreden over de eenvoudige manier om via de myKWS-account het perceel te registreren. "Je hoeft alleen het perceel tijdig op te geven en dan is het al geregeld.  Het nieuwe zaad bestelde ik via het portaal van Cosun en KWS stuurde dit de volgende dag per pakketdienst naar Groningen, prima geregeld". Na het overzaaien bleef het nog een tijd droog, maar toen er enige neerslag kwam werden alle zaden een biet. "Al met al is het goed afgelopen; de opbrengst was goed", blikt Rietema terug. In het noordoosten van Groningen zijn de opbrengsten vaak wel goed, geeft hij aan, zeker in hete en droge zomers zoals in 2022. "Hier aan de kust wordt het niet zo heet als in andere delen van Nederland en we hebben opdrachtige grond." De teler twijfelt er niet aan of hij dit jaar zijn percelen weer aanmeldt voor de Beet Seed Service: "Dat ga ik zeker doen."

Hoe werkt de Beet Seed Service?

Registreren
Registreer uw KWS rassen in uw myKWS account. De perceelsregistratie is dit seizoen geopend van tot 30 april 2023.

Schade, wat nu?
Meld de schade voor 17 juni 2023 in uw myKWS account of bel KWS. Nieuw KWS bietenzaad kunt u bestellen bij Cosun Beet Company. Na een evaluatie zal vervolgens 50% van de bietenzaadfactuur worden gecrediteerd.

Deze businesscase is powered by:
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden