Ondanks het wereldwijde suikeroverschot dat komend seizoen verwacht wordt, blijven de suikernoteringen op hoog niveau. Europa stevent wel af op een magere suikerproductie. De FAO-suikerprijsindex heeft inmiddels zijn hoogste punt in zes jaar bereikt.
De wereldwijde suikerprijzen zijn sinds vorig jaar enorm gestegen en in Europa stegen de prijzen in verhouding nog harder. Dat heeft alles te maken met de hogere import die dit seizoen nodig is om Europa van voldoende suiker te voorzien, als gevolg van de magere Europese suikerproductie van 15,5 miljoen ton in 2022/23. Op de termijnmarkt in London blijft het witte suikercontract stapjes naar boven maken en lijkt de bodem momenteel op $580 per ton te staan. Op de Europese spotmarkt ligt de suikerprijs een stuk hoger. Daarnaast verschilt de prijs per regio behoorlijk, afhankelijk van de schaarste van de zoetstof.
Suikeroverschot
Voor komend seizoen 2023/24 wordt door verschillende suikergroepen en handelsbedrijven een hogere suikerproductie dan consumptie verwacht. Dat komt met name door de goede oogsten in Thailand en Brazilië, dat de op één na hoogste suikerrietoogst ooit verwacht. Suikerhandelsbedrijf Czarnikow verwacht om die reden een wereldwijd overschot van 4,8 miljoen ton suiker. Maar gezien de huidige vraag en aanbod op globaal niveau lijkt dat onvoldoende te zijn om de exportstromen goed te laten verlopen.
Een grote jongen op de globale suikermarkt die dit jaar voor veel commotie zorgt is de op één na grootste exporteur India. Het land stelde een exportquotum in voor suiker om de binnenlandse markt te beschermen. Hierdoor moeten andere landen hun suiker ergens anders vandaan zien te importeren. Momenteel is de suikerproductie in volle gang in India en het lijkt erop dat deze minder hoog uit gaat vallen dan eerder werd verwacht, zo meldt de Indian Sugar Mills Association (ISMA).
De suikerproductie in India ligt al geruime tijd onder de loep omdat bij een hoge productie meer suiker beschikbaar komt voor export. De productie loopt iets achter vergeleken bij vorig seizoen. Dat komt mede doordat er meer suikerriet naar ethanol wordt omgezet dit seizoen. Momenteel geldt nog altijd een exportquotum tot 5 miljoen ton suiker.
Magere bietenoogst
De suikerbieten moeten nog gezaaid worden, maar dat Europa afstevent op een magere suikerproductie in 2023/24 is wel zeker. Kredietbeoordelaar voor grondstoffen S&P Global Commodity Insights legt uit dat Europa samen met het Verenigd Koninkrijk slechts 16,8 miljoen ton suiker produceert, verwijzend naar het verbod van pesticiden in Frankrijk en de uitdagende teelt. Daarmee liggen de consumptie en de productie waarschijnlijk evenredig aan elkaar in Europa. Echter exporteert Europa normaliter ook circa 1 miljoen ton suiker en daarmee ontstaat er een negatieve balans. Dat zorgt voor een prijsopdrijvend effect.
Suikerprijsindex stijgt
De lagere export die verwacht wordt in India in de toch al vragende wereldmarkt zijn goed terug te zien in de cijfers van de FAO-suikerprijsindex. De index bedroeg in februari gemiddeld 124,9 punten, een stijging van 8,1 punten (6,9%) ten opzichte van januari en bereikte daarmee het hoogste niveau sinds februari 2017. De dalende ruwe olieprijs drukt de prijsstijgingen
Suikernotering stabiel
Op zowel de termijnmarkt in New York als in London bewegen de suikernoteringen overwegend stabiel. De prijs heeft grote ondersteuning door de grote mondiale vraag naar de zoetstof, terwijl de export mager te noemen is. De dalende ruwe olieprijs drukt wel op de suikernoteringen. Zo sloten afgelopen maandag 20 maart beiden termijnmarkten circa 1% lager. Bij een daling van de olieprijzen is het omzetten van suikerriet naar ethanol minder lucratief dan suiker, waardoor fabrieken in Brazilië weer meer suiker produceren. Op het moment van schrijven (dinsdag 21 maart) noteert de termijnmarkt in London $587,70 per ton witte suiker. De termijnmarkt in New York noteert $20,80 cents per pond ruwe suiker.
{{dataviewSnapshot(48_1679400724)}}