De suikerbietenverwerking loopt in Europa tegen het einde. De suikerproductie valt zoals verwacht tegen waardoor de Europese suikermarkt onderdruk blijft staan. Wat ook onderdruk staat, is de bietenteelt voor komend groeiseizoen.
Verschillende suikerfabrieken in Europa hebben de bietencampagne al afgerond of bevinden zich in de laatste fase. Zo heeft Europa's op 1 na grootste suikerproducent Nordzucker de campagne in al zijn fabrieken in Europa al beëindigd. Duidelijk is dat de hectareopbrengsten in verschillende regio's onder het vijfjarig gemiddelde liggen als gevolg van hitte en droogte in Europa. In enkele regio's zijn hogere suikerpercentages behaald, die de lagere opbrengsten deels compenseren. De Europese Commissie gaat voor het huidige suikerjaar 2022/23 uit van 15,02 miljoen ton suiker in Europa, maar het is de vraag of dat wordt gehaald. Vorig seizoen werd er nog 16,3 miljoen suiker geoogst.
In Nederland, maar ook in België zijn overigens bovengemiddelde opbrengsten behaald. In Nederland kwam de suikeropbrengst 0,6 ton per hectare hoger uit dan het vijfjaarsgemiddelde. Daarmee komt de opbrengst in de top 3 van hoogste opbrengsten, zo meldde Cosun Beet Company eerder. Landelijk kwam de wortelopbrengst uit op 88 ton per hectare met een suikergehalte van 16,5%. In de huidige suikermarkt kwam de bietenprijs van 2022/2023 in de buurt van het record.
Areaal onzeker
Wat ook van invloed is op de suikerproductie is het areaal, wat al jaren achtereen daalt. Ondanks dat er dit seizoen fors hogere bietenprijzen worden gerealiseerd, blijft de teelt onder druk staan. Veranderingen in de wet- en regelgeving blijft telers dwars zitten om bieten te telen. Zo werd eind januari bekend dat de ontheffing op het gebruik van neonicotinoïden zaadcoating op bietenzaad werd geschrapt in Frankrijk. Dat zorgde deze week voor protesten in Frankrijk. Suikerbedrijf Cristal Union kondigde daarvoor al aan dat het de bietenprijs van 2023 gaat verhogen naar €45 per ton. Met de aankondiging probeert Cristal Union telers en het bietenareaal te behouden.
Dirk de Lugt, voorzitter van de Raad van Beheer van coöperatie Cosun, gaf donderdag bij de toelichting op de jaarcijfers van het foodconcern aan een aanzienlijke daling van het Europese areaal suikerbieten voor oogst 2023 te verwachten. Daarbij noemde hij geen percentage of aantal. Als gevolg van onder meer het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) sluiten enkele suikerfabrieken in met name Oost-Europa. "Dit zijn niet de fabrieken met de hoogste capaciteit", nuanceert De Lugt, "maar als een fabriek sluit, komt deze ook niet snel terug. Investeren in bietverwerking is complex." De dalende trend in het Europese bietenareaal ondersteunt vanzelfsprekend de prijzen op de Europese suikermarkt.