AgroExact

Aangeboden door AgroExact

Optimaliseren met minder middelen en meer precisie

8 Februari 2023

In tijden van inflatie de kosten omlaag brengen. Het klinkt gek, maar Jan Straver gaat daar wel voor door heel precies om te gaan met zijn gewasbescherming.

"Het mooiste aan agrarisch ondernemen vind ik de vrijheid die je hebt. Je hebt natuurlijk met regelgeving te maken, daar moet je gewoon zo goed als mogelijk mee om proberen te gaan. Voor de rest neem ik zelf de beslissingen, dat is de vrijheid die je zelf als ondernemer hebt."

Sven van AgroExact in gesprek met Jan Straver, die de lokale luchtvochtigheid volgt voor zijn gewasbescherming.

"In de akkerbouw moet je heel goed opletten op je kosten. Bemesting, beregening, gewasbescherming – het kost allemaal enorm veel geld. Als je op die kosten kunt besparen, dan is dat een goed hulpmiddel om de marge omhoog te brengen. Zo let ik heel erg op de omstandigheden waaronder ik gewasbescherming toepas. Is de luchtvochtigheid hoog genoeg? Dan ga ik ervoor. Dat scheelt in mijn dosering." Hoe Straver dit in de gaten houdt? Met de weerstations uit het meetnetwerk van AgroExact.

Sander Dekker van CAV-Agrotheek legt uit hoe het systeem werkt.

Niet alleen door zelf de omstandigheden nauwgezet in de gaten te houden is een efficiëntieslag mogelijk, de metingen van de weerstations van AgroExact zijn ook de koppelen aan zogenaamde BOS-systemen (Beslissings Ondersteunde Systemen), vertelt CAV Agrotheek-adviseur Sander Dekker. Zij maken niet alleen zelf gebruik van de metingen om het eigen advies aan te scherpen, Dekker ziet ook dat een koppeling telers zelf op weg helpt: "Een BOS-systeem geeft de ziektedruk aan, het optimale moment van bespuiting en de periode dat de bespuiting nog voldoende bescherming geeft. Zo kun je zorgen dat een ziekte preventief onderdrukt wordt." Hoe lokaler de metingen, hoe preciezer dit soort systemen zijn met het gewenste effect.

Berit Herman van Alliance bij het akkerbouw- en loonspuitbedrijf van Willie Houbraken.

Berit Herman van Alliance vertelt: "Wij zien steeds vaker dat het tijdstip en de weersomstandigheden belangrijk worden bij gewasbescherming. Steeds minder middelen zijn beschikbaar, vaak weersafhankelijk. Bovendien mag je niet spuiten bij te harde wind- eigenlijk is een weerstation een must."

Iedereen kan direct aan de slag hiermee. "AgroExact heeft een interessant aanbod: je koopt als het ware de data, niet de dure meetopstellingen. Dat scheelt gewoon in kosten, bovendien zorgt AgroExact dat de weerstations goed onderhouden worden. Je kunt altijd de metingen uit je regio bekijken, omdat vijf weerstations standaard in te zien zijn als je de app gaat gebruiken." Bekijk hier meer informatie over de oplossing van AgroExact

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden