Er dreigt 'een nieuwe stikstofcrisis waarbij de huidige in het niet valt'. Daarvoor waarschuwt Bert-Jan Ruissen, Europarlementslid namens de SGP. Hij heeft het daarbij over de Europese verordening natuurherstel die voortvloeit uit de biodiversiteitsstrategie en de Farm-to-Fork-strategie en die momenteel op het bordje van het Europees parlement ligt. "We gaan een hete zomer tegemoet", voorspelt Ruissen.
"Als deze verordening wordt aangenomen zullen we met aanvullende natuuropgaven te maken krijgen, ook buiten Natura-2000. Daar zou ook een zogenoemd 'verslechteringsverbod' gaan gelden", aldus Ruissen tijdens een SGP-congres over voedselzekerheid dat afgelopen vrijdag 20 januari werd gehouden in Putten.
10% areaal uit productie
"Boeren zullen 10% van hun areaal uit productie moeten nemen", verwijst de politicus naar de doelstelling dat 'landschapselementen met grote diversiteit' ten minste 10% van het landbouwareaal van de Europese Unie moeten gaan bestrijken. Volgens de conceptverordening houdt dat in dat deze 10% van de bestaande landbouwgrond niet mag worden gebruikt voor productieve landbouw (met inbegrip van begrazing of voederproductie) en niet mag worden behandeld met meststoffen of bestrijdingsmiddelen. Wat wel mag is bijvoorbeeld vruchtdragende bomen in een voedselbos, mits 'de oogst enkel plaatsvindt op momenten waarop de biodiversiteit niet in het gedrang komt'.
Nederland moet als de plannen van de Europese Commissie doorgaan ook leefgebieden voor soorten aanwijzen. Ruissen: "Habitattypen zullen moeten worden hersteld en daarbij moeten we zeventig jaar teruggaan in de tijd om te kijken wat we toen in Nederland als habitats hadden. Dat moet dan aan de Commissie ter goedkeuring worden voorgelegd en we weten hoe dat werkt: als de Commissie het niet ambitieus genoeg vindt, wordt het weer teruggestuurd."
'Klinkt allemaal prachtig'
"En dat moet dan de basis zijn voor de natuurherstelplannen. Klinkt allemaal prachtig natuurlijk, maar ik weet een ding zeker: als we dit gaan doen dan belanden we in een nieuwe stikstofcrisis, waar de huidige bij in het niet valt." Binnen het Europees parlement is veel verzet tegen de plannen hoe ze er nu voorliggen. Ruissen voorspelt: "Het wordt een spannende strijd. We gaan een hete zomer tegemoet."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10902609/lsquo-nieuwe-stikstofcrisis-waar-huidige-bij-in-niet-valt-rsquo]‘Nieuwe stikstofcrisis waar huidige bij in niet valt’[/url]
Ben blij dat ik zelf boer ben, de consument betaald zich straks blauw voor voedsel.
Echter vermoed ik dat de overheid dan de prijs op de boer afroomt. Gebeurt nu al met groene energie.
Denk de boer, 20000 man ondersteunen is goedkoper dan 18 miljoen, of heb ik niet goed opgelet op school
CM kan het allemaal weten:
We kunnen een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt