Agrifoto

Nieuws Energie

Pulp als hernieuwbare energie? EU zegt nee

15 November 2022 - Niels van der Boom - 1 reactie

Als het aan de Europese Commissie ligt kan suikerbietenpulp niet langer worden ingezet voor het opwekken van hernieuwbare energie. Dat blijkt uit de eisen in de nieuwe Renewable Energy Directive (RED) 3. Dit Europese eisenpakket voor hernieuwbare energie moet aan het eind van dit jaar worden goedgekeurd. EU lidstaten moeten zich committeren aan het verlagen van de uitstoot van broeikasgassen met minstens 55% in 2030.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Omdat 70% van alle broeikasgassen in de EU voor rekening komt van de energieopwekking is dit verreweg de belangrijkste post qua CO2-uitstoot. Precies daar knelt de schoen voor de Europese suikersector omdat juist de verwerking van suikerbieten zeer veel energie vraagt. Om op een groenere manier suiker te produceren heeft de sector een oplossing: bietenpulp vergisten en het gas of de groene stroom gebruiken in het productieproces. De op handen zijnde Renewable Energy Directive 3 (RED3) gaat daar niet in mee, tot grote frustratie van suikerorganisatie CEFS.

Geen energie beschikbaar
Bietenpulp wordt nu hoofdzakelijk ingezet als veevoer. Daarnaast worden de vezels apart gewonnen, een deel gaat nu al de vergister in. Europese suikerproducenten willen die hoeveelheid graag flink verhogen, maar wanneer dit binnen RED3 verboden wordt, is die optie er niet. Een alternatief is volgens hen niet voor handen omdat de infrastructuur voor hernieuwbare energie – bijvoorbeeld groene stroom of waterstof – meestal niet in de buurt van hun fabrieken aanwezig is. Omdat de bietenverwerking maar vijf tot zes maanden duurt is bovendien slechts in een relatief kort tijdsbestek zeer veel energie vereist.

Het mes snijdt volgens CEFS aan twee kanten. Veel fabrieken leveren namelijk geen natte pulp – zoals Cosun Beet Company en Duynie wel doen – maar drogen het eerst en verwerken het dan tot brokjes. Ook dat is een energie-intensief proces. Door de pulp te vergisten gaat de energiebehoefte van de totale fabriek omlaag, oordelen de samenwerkende suikerproducenten. Niet alle pulp is nodig voor de vergisting, zegt CEFS, afhankelijk van de fabriek zo'n 55% tot 60%.

Sprankje hoop
Leden van het Europees Parlement hebben in september al tegen het voorstel van CEFS gestemd om in RED3 een uitzondering te maken voor bietenpulp. Wel ondersteunen ze dat de verwerking van afval en restproducten ingezet moet worden voor energiewinning, zoals biomethaan. CEFS heeft daarom toch nog een sprankje hoog dat er een kans is weggelegd voor bietenpulp.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden