Agrifoto

Analyse Gewasmonitor

EU stelt oogstraming aardappelen opnieuw bij

26 Oktober 2022 - Jesse Torringa

De goede herfstomstandigheden in de Europese Unie hebben gezorgd voor een vlotte aardappeloogst en inzaai van wintergraan. In Duitsland en België zijn er beduidend minder aardappelen, terwijl in Polen de oogstraming juist wat positiever uitpakt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat komt naar voren in de oktobereditie van het JRC Mars-bulletin van de Europese Commissie. Gemiddeld komt de aardappelopbrengst in de EU uit op 33,4 ton per hectare. Dat is 2% minder dan het vijfjarig gemiddelde en 8% lager vergeleken met de aardappelopbrengst vorig seizoen. Nu de aardappeloogst vergevorderd is, zijn er wel kleine verschuivingen per land vergeleken het rapport van vorige maand.

In Frankrijk is de gemiddelde opbrengst verlaagd tot 38,0 ton, tegenover 39,2 ton per hectare vorige maand. De Fransen oogsten 9% minder aardappelen dan vorig seizoen. De Duitse aardappelopbrengst blijft onveranderd, maar onze oosterburen oogsten 13% minder aardappelen dan vorig seizoen. In Polen is de opbrengst juist met 1 ton gestegen tot 28,1 ton per hectare. Nederland komt volgens de Europese Commissie uit op gemiddeld 41,3 ton per hectare, wat slechts 1% onder het vijfjarig gemiddelde is.

Aardappelopbrengst in Europa in tonnen per hectare.

Nu de oogst zo goed als ten einde is, wordt duidelijk wat voor impact de droge en hete zomer heeft gehad op de zomergewassen. Als gevolg hiervan zijn de opbrengsten nog verder verlaagd en liggen deze ruim onder het vijfjarig gemiddelde, zoals bij maïs (-19%), zonnebloemen (-16%) en sojabonen (-18%). Suikerbieten liggen volgens het rapport slechts 2% onder het vijfjarig gemiddelde, maar de suikerpercentages zijn wel bovengemiddeld.

Zomerse temperaturen
De zaai van wintergraan is Europees gezien goed van start gegaan door neerslag op de juiste momenten en iets hogere temperaturen dan gemiddeld. In delen van Duitsland en België viel een bovengemiddelde hoeveelheid neerslag, net zoals in Oost-Europa en Rusland. De zaai van koolzaad verliep zeer vlot in Frankrijk, maar in andere landen werd pas later in september gezaaid, mede door droogte gevolgd door regenval. Echter lijkt dat geen ramp gezien de weersvoorspelling tot begin november. Vrijwel heel Europa kan rekenen op hogere temperaturen dan normaal voor deze tijd van het jaar. In Midden-Europa kan dat oplopen tot temperaturen die 6 tot 8 graden boven het gemiddelde liggen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden