Boeren in Duitsland hoeven volgend jaar niet langer verplicht een deel van hun landbouwgrond braak laten liggen. Dat bevestigt landbouwminister Cem Özdemir. Ook wordt soepeler omgegaan met regels rond de gewasrotatie. Het zijn eisen uit het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid – dat in 2023 ingaat – en waarvoor nu derogatie wordt aangeboden.
De Europese Commissie besloot eind juli derogatie te verlenen aan lidstaten om zo meer landbouwgrond in productie te houden binnen de Europese Unie. Daardoor kan in theorie 1,5 miljoen hectare beteeld worden met gewassen. Het idee is dat dit de voedselzekerheid ten goede komt. Gewassen die geteeld worden als veevoer, zoals maïs en soja, mogen daarom niet op deze gronden worden ingezaaid. Andere granen, zonnebloemen en bepaalde eiwitgewassen zijn wel toegestaan.
4% braak
Op 16 augustus heeft de Duitse landbouwminister Cem Özdemir in het parlement bekend gemaakt dat Duitsland ook van deze derogatie gebruik gaat maken voor 2023. Dat is het eerste jaar van het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Eigenlijk moest binnen de GAEC-8 standaard door boeren minimaal 4% braak worden gelegd. Die regel wordt nu opgeschort. De bondsminister van Die Grünen aarzelde eerder nog om gebruik te maken van de derogatie, maar lokale landbouwministers van de deelstaten hebben meermaals aangedrongen op de nut en noodzaak ervan.
Özdemir heeft in zijn voorstel nog wel een kleine wijziging aangebracht. Zo blijft land dat nu al braak ligt dat ook, maar hoeven boeren geen extra hectares uit de productie te nemen. Natuurorganisaties in het land zijn niet blij met het besluit van Özdemir. Volgens hen gaat het om marginale gronden waar toch al moeilijk een goede opbrengst kon worden gehaald. Zelf zegt de Duitse overheid dat zij op deze manier een belangrijke maatregel levert aan het verbeteren van de voedselzekerheid in Europa.
Bouwplan
Een andere GLB-regel die wordt versoepeld door de Duitse overheid is die aangaande het bouwplan. In de originele eisen mochten boeren niet tweemaal hetzelfde gewas verbouwen na elkaar. Dat wordt nu losgelaten, zodat wel tweemaal tarwe kan worden verbouwd.
Frankrijk heeft dit jaar al gebruik gemaakt van de derogatie, waarmee 300.000 hectare grond alsnog beteeld kon worden. Op Nederland is deze mogelijkheid niet van toepassing. Hier worden de vergroeningseisen anders ingevuld. Bijvoorbeeld door het verplicht zaaien van groenbemesters na de oogst.