Shutterstock

Nieuws Agroweer

De droogte van 2022 wordt nu al historisch begrip

10 Augustus 2022 - Jesse Torringa - 3 reacties

Met het uitblijven van neerslag en de aanhoudende tropische temperaturen begint de droogte van 2022 voor steeds meer problemen te zorgen. Strikte maatregelen zijn het gevolg. Ook in andere Europese landen luidt de noodklok.

Inmiddels begint 2022 steeds meer te lijken op de droogte van 2018 en behoort dit jaar tot de 5% droogte jaren die er ooit gemeten zijn. De afvoeren in de rivieren zijn ontzettend laag en zo zijn ook de niveaus van de waterpeilen. Er zit daardoor niets anders op dan maatregelen nemen. Zo heeft het waterschap Brabantse Delta in Midden- en West-Brabant het beregeningsverbod van oppervlaktewater uitgebreid. Het waterschap geeft als reden dat er simpelweg te weinig water is en het gebruik ervan moeten worden beperkt. Ook in bepaalde delen van de provincie Gelderland, Overijssel en Drenthe geldt er een verbod. In heel Zeeland geldt sinds eind juli al een verbod op het gebruik van oppervlaktewater. 

Maar niet alleen het beregeningsverbod zorgt voor problemen voor de boeren. Ook verzilting treedt met name in West-Nederland steeds verder op. De extreem lage afvoer van de rivieren zorgt ervoor dat zoutwater steeds verder landinwaarts stroomt en de zoutgehaltes nemen fors toe. In enkele gebieden kunnen de grenswaardes bereikt worden de komende tijd. 

Neerslagtekort richting 250 millimeter
De verschillen per regio zijn de afgelopen week groter geworden. Het zuidoosten en noorden van Nederland hebben afgelopen week nog van een klein buitje mogen genieten, maar in de rest van Nederland viel *(weer) niets. Volgens de droogtemonitor van het KNMI is het gemiddeld landelijk neerslagtekort inmiddels 244 millimeter en loopt deze met de huidige weersverwachting op tot 267 millimeter de komende 15 dagen. Dat is nog altijd ruim 50 millimeter minder dan recordjaar 1976 op dit moment. Ook 2018 blijft voorlopig uit de buurt, die rond deze tijd net onder de 300 millimeter neerslagtekort schommelde. Het grote verschil met 2018 is dat die zomer al vroeg en veel zeer warme dagen kende. Dit jaar valt dat in vergelijking met 2018 nog mee.

Bron: KNMI

Droogte 2022 de boeken in als historisch droog 
Aan het begin van dit groeiseizoen kwam Nederland er nog redelijk vanaf in vergelijking met sommige andere Europese landen. Inmiddels is het gortdroog in veel delen van Europa. Volgens het rapport van de European Drought Observatory van de Europese Commissie is er in 64% van Europa, inclusief het Verenigd Koninkrijk (VK), officieel sprake van droogte. Hiervan valt 17% onder kritieke watertekort. Zo noteerde het VK voor het eerst temperaturen boven de 40 graden en is het daar historisch droog, terwijl Frankrijk de droogste julimaand ooit meemaakte. Ook in Oost-Europa leidt de droogte tot steeds meer problemen. Inmiddels heeft de Franse regering de droogte van 2022 uitgeroepen tot nationale crisis. Deze week krijgt het land te maken met de derde hittegolf van deze zomer met temperaturen tot 40 graden. Van neerslag is amper sprake en in bijna het hele land geldt een verbod om gewassen te beregenen uit oppervlaktewater. 

De Franse regering ziet dat de landbouw hard wordt getroffen. Volgens de nieuwste cijfers van Agreste, die de agrarische cijfers van Frankrijk publiceert, is er 4,4% zachte tarwe minder geoogst dan vorig jaar. De droogteschade in zomergewassen wordt veel groter geacht. Korrelmaïs spant de kroon met een daling van 18,6% ten opzichte van vorig jaar. Voedermaïs doet het iets minder slecht met een opbrengstderving van 13,6% terwijl het areaal vrijwel even groot is als 2021. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.

Meer over

Droogte 2022
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Abonnee
drent 10 Augustus 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10900004/de-droogte-van-2022-wordt-nu-al-historisch-begrip]De droogte van 2022 wordt nu al historisch begrip[/url]
waar in Drenthe geldt een verbod dan, las het ook al bij de Telegraaf maar ik weet van niks ondanks dat ik half Drenthe door reis.
Abonnee
agriklootje 10 Augustus 2022
drent schreef:
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10900004/de-droogte-van-2022-wordt-nu-al-historisch-begrip]De droogte van 2022 wordt nu al historisch begrip[/url]
waar in Drenthe geldt een verbod dan, las het ook al bij de Telegraaf maar ik weet van niks ondanks dat ik half Drenthe door reis.
misschien ook de andere helft van Drenthe door reizen?
Abonnee
mijn 10 Augustus 2022
ja mag wel beregen uit eigen bassin of diepdraine. is alleen verboden uit sloot
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
akkerbouw noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden