Shutterstock

Analyse Suiker

Suikerbieten hebben het lastig door hitte en droogte

22 Juli 2022 - Jesse Torringa

De suikerbieten staan er bovengemiddeld op in Nederland maar hebben behoorlijk last van de droogte. De alarmbellen rinkelen daardoor in bepaalde regio’s. Europees gezien wordt er ook een lagere opbrengst verwacht doordat de droogte toeslaat in meerdere landen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ondanks een behoorlijk areaal overzaai door korstvorming staan de suikerbieten er bovengemiddeld op. Maar ze hebben de afgelopen week wel een behoorlijke tik gehad, meldt Cosun Beet Company. Door de snelle loofproductie in juni en juli is de waterbehoefte van het gewas groot. Hierdoor hangen suikerbieten in meerdere regio's slap of liggen plat op de grond met hun loof. Diverse percelen zijn beregend waardoor er ook bladverbranding is opgetreden. Percelen die minder last hebben van de droogte benutten de sterke zoninstraling.

Ook het suikergehalte, en dus de kwaliteit kan in gevaar komen, meldt het IRS. Wanneer het gewas verdroogt en vervolgens opnieuw vocht opneemt, dan wordt suiker uit de wortel gebruikt om nieuw loof te ontwikkelen. Dit gaat ten koste van het suikergehalte in de suikerbiet.

Suikerbieten liggen plat op de grond. Foto: Cosun Beet Company

Europa levert in
In Europa zal de suikerproductie ook afnemen ten opzichte van het vorige seizoen, is de verwachting. Dat komt naar voren in een rapport van het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek van de Europese Commissie. Volgens het rapport is het areaal suikerbieten in Europa met 2,5% gedaald en ligt de hectareopbrengst ook lager dan vorig seizoen vanwege de aanhoudende droogte en hoge temperaturen. Het is nog vroeg in het seizoen maar onder de huidige omstandigheden schat de Europese Commissie de opbrengst op 108 miljoen ton suikerbieten. In combinatie met het areaal is dat een daling van 5% in de totale suikerbietenopbrengst ten opzichte van vorig seizoen. Omgerekend naar suiker wordt dat 15,8 miljoen ton suiker. Vorig seizoen was de opbrengst 16,7 miljoen ton suiker.

Zwitserland ziet bietentelers dalen tot 4.000
De Zwitserse regering verbood net zoals Europa in 2019 het gebruik van alle neonicotinoïden in de suikerbieten. In Zwitserland hebben ze geen uitzondering toegestaan zoals sommige andere landen en zijn er geen effectieve alternatieve producten op de markt. Hierdoor hebben ze vergelingsproblemen die de opbrengst van 70 ton naar soms wel 30 ton suikerbieten per hectare brengt. In de afgelopen jaren nam het aantal Zwitserse bietentelers af van 6.000 tot 4.000. De regering probeert de lagere opbrengsten te compenseren en verleent een subsidie van omgerekend €2.100 per hectare. Daarnaast ligt de prijs per ton suikerbieten ook hoger.

Zwitserse suikerbietentelers eisen rassen die niet alleen resistent zijn tegen het vergelingsvirus maar ook tegen de nieuwe bacterieziekte 'syndrome des basses richesses', dat zich sinds 2017 in Zwitserland en Duitsland ontwikkelt. De ziekte veroorzaakt een aanzienlijke daling in het suikergehalte en de winning ervan in bieten. In 2020 werd 2.500 hectare getroffen in Zwitserland.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden