Shutterstock

Analyse Kunstmest

Kunstmestprijs doet stap terug door vraaguitval

30 Mei 2022 - Jurphaas Lugtenburg - 2 reacties

De kunstmestprijzen deden afgelopen week een flinke stap terug. De hoge prijzen die fabrikanten voor vooral de stikstofhoudende meststoffen in rekening brachten liggen daar voor een deel aan ten grondslag. Dat zorgt voor minder vraag naar kunstmest.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De settlementprijs voor het junicontract ammonia in Tampa, Florida kwam uit op $1.000 per ton. Een maand eerder lag die prijs nog 30% hoger op €1.425 per ton volgens marktbureau Green Markets, dat onderdeel is van Bloomberg. Het is een forse daling, maar ammonium blijft daarmee nog wel 87% duurder vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.

De hoge prijzen voor kunstmest in april en mei hebben voor een deel voor vraaguitval naar kunstmest gezorgd volgens Green Markets analist Alexis Maxwell. In sommige regio's zoals Zuidoost-Azië konden of wilden klanten niet de recordprijzen betalen. Daarnaast wijst de analist ook op de dalende Europese gasprijs in het tweede kwartaal. De productiekosten voor de stikstofmeststoffen zijn daardoor fors gezakt. Dat betekent overigens niet dat alle problemen op de kunstmestmarkt zijn opgelost. De toeleverings- en logistieke ketens zijn ernstig verstoord en dat laat nog steeds diepe sporen na op de wereldmarkt.

Wat blijft er voor de boer over?
De hoge kunstmestprijzen hebben ondertussen wel een grote invloed op het verdienvermogen van landbouwbedrijven. Joe Outlaw en Bart Fischer van het Agricultural and Food Policy Center (AFPC) van de Texas A&M University becijferde onlangs dat de prijs voor kunstmest in een jaar tijd met 133% is gestegen. De stijgende kosten drukken zwaarder op de rekeningcourant dan de gestegen graanprijzen. Een representatief graanbedrijf in de VS stevent dit jaar af op een netto reductie van de kasstroom met $399.000 ten opzichte van een jaar eerder volgens de berekeningen van het AFPC. Voor een representatief bedrijf met voergraan (maïs) en oliehoudende zaden (soja) loopt dat op naar $534.000 minder cash op de bank vergeleken met een jaar eerder. Het hardst worden bedrijven getroffen waar rijst het hoofdgewas is. Zij zien hun netto kaststroom onder de streep met $880.000 afnemen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden