Tussen 2013 en 2020 is de oppervlakte landbouwgrond met zo'n 24.400 hectare afgenomen. Daarvan werd 20.000 hectare grond gebruikt voor woningen, industrie en infrastructuur en 4.400 hectare werd natuur en water. Dit blijkt uit nieuwe cijfers uit de Natuurlijk Kapitaalrekeningen die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in samenwerking met Universiteit Wageningen (WUR) heeft samengesteld. De druk op landbouwgrond neemt de komende jaren alleen maar toe.
Ongeveer 49% van het oppervlak van Nederland had in 2020 een agrarische bestemming, vooral akkers en weilanden. Bebouwing besloeg bijna 24% van het landoppervlak. Hieronder vallen alle terreinen die grotendeels bebouwd of bestraat zijn, zoals bebouwing, bedrijventerreinen, wegen en andere infrastructuur. Van het landoppervlak is 16% (half-)natuur. Hieronder vallen zowel beschermde heide en bossen van Natura 2000-gebieden als heggen en hagen, met vaak een vorm van landschaps- of natuurbeheer, productiebossen en stukjes bos zonder beschermingsstatus. Zoet en brak water en de kuststrook beslaan 11% van het Nederlandse grondgebied.
Hoeveel landbouwgrond er verdwijnt, verschilt per provincie (zie plaatje). De oppervlakte landbouwgrond is met 5.800 hectare het meeste afgenomen in Noord-Brabant. Daarna volgt Gelderland met 3.800 hectare. In alle provincies, met uitzondering van Zeeland, komt het verlies van landbouwgrond vooral door meer bebouwing en in mindere mate door natuurontwikkeling.
Nog 54.000 hectare nodig voor natuur
De druk op de leefomgeving neemt de komende jaren toe, stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek in een persbericht. "De komende jaren is ruimte nodig voor onder andere, de bouw van 1 miljoen woningen, voor de bouw van windmolens en zonnepanelen, maar ook voor de uitbreiding van het Natuurnetwerk Nederland en de Bossenstrategie." Voor die laatste twee zijn respectievelijk 35.000 en 19.000 hectare nodig vóór 2027 en 2030.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10898470/druk-op-landbouwgrond-neemt-komende-jaren-toe]Druk op landbouwgrond neemt komende jaren toe[/url]