Het is een lastige opgave maar de Oekraïense aardappeltelers zijn bezig met het poten van aardappelen. Vooral de logistiek zorgt op dit moment voor veel kopzorgen. Naast de schaarste van grondstoffen kan ook niet iedere teler aan pootgoed komen.
Sinds het Russische leger zich heeft teruggetrokken richting het oosten van Oekraïne is het plant- en zaaiseizoen volop bezig. In het westen van Oekraïne verloopt het aardappelpoten ondanks alle hectiek redelijk vlot, maar in het noorden gaat dat een stuk moeizamer, mede door logistieke redenen. In het zuidelijke gedeelte van Oekraïne, dat ook hard getroffen is door de invasie, heerst ook veel onzekerheid hoeveel en waar er gepoot kan worden.
Transport een issue
Niet alleen de schaarste van brandstof, kunstmest en andere grondstoffen vormen een probleem, maar ook het transport van pootaardappelen zorgt voor hoofdbrekens. In de noordelijke regio's, waar normaal gesproken veel aardappelen groeien, is de infrastructuur behoorlijk toegetakeld. De vernielde toegangswegen en bruggen maken het uiterst moeizaam om aardappelen op boerderijen te krijgen in deze gebieden. Zwaar transport zoals vrachtwagens is hierdoor niet meer vanzelfsprekend. Daarnaast komt er nog eens bij dat de transport hiervan al drie keer zo hoog is als normaal.
Aan de vraag van pootaardappelen ligt het in ieder geval niet. Telers zijn bereid om aardappelen te poten volgens Agrico Ukraine. Daarbij is er vooral vraag naar vroege rassen. Echter kan door de genoemde transportproblemen niet iedereen worden voorzien van pootaardappelen.
Continental Farmers Group Ukraine meldde deze week al 50% van zijn aardappelareaal gepoot te hebben. Het bedrijf is gevestigd in het westen van Oekraïne en een van de toonaangevende aardappelproducenten in Oekraïne. De grotere bedrijven hebben het ten opzichte van de kleinere bedrijven een stuk lastiger. Zij beschikken over goede mechanisatie, eigen opslag en hebben het makkelijker met de financiering.
Geringe volumes
Agrico directeur Jan van Hoogen meldt ook dat er ondanks de oorlog pootaardappelen naar Oekraïne zijn geëxporteerd. Een gedeelte van de pootaardappelen was al wel eerder geëxporteerd. Het gaat daarbij lang niet om de volumes zoals normaliter het geval is, maar van Hoogen geeft aan dat ze het maximale wat haalbaar is proberen te leveren. Ook proberen zij te ondersteunen waar dat mogelijk is.