Certis

Aangeboden door Certis

Quickdown blijkt redder in nood tegen groot onkruid

6 April 2022

Akkerbouwer Reynold Ypma uit Arum kampte vorig jaar met een lastig probleem op een van zijn pootgoedpercelen. Door nat weer voor aanvang van het pootwerk kon hij de ruim aanwezige kamille niet goed bestrijden. Teeltadviseur Jan Koelmans reikte een pasklare oplossing aan: Quickdown als redder in nood.

Na de milde, relatief natte winter van 2020-2021 kreeg teler Reynold Ypma op een perceel zavelgrond al vroeg te maken met flink ontwikkelde kamilleplanten. "Bestrijden door middel van een mechanische grondbewerking was vanwege de aanhoudende neerslag onmogelijk", blikt hij terug. "En een bespuiting met glyfosaat in het voorjaar wordt afgeraden vanwege opkomstproblemen." De Friese akkerbouwer vreesde dat de kamille hem langdurig parten zou blijven spelen. "Na het poten bleef het lang nat om de ruggen aan te aarden. De nog aanwezige kamilleplanten konden we daarna met het frezen ook niet voldoende opruimen. Blijven die planten staan, dan gaan de onkruidplanten concurreren met het pootgoed om voeding. Wanneer ze zo groot zijn kun je ze niet meer met chemische middelen aanpakken. Het enige wat dan nog helpt is de handschoffel, maar met 25 hectare pootgoed is daar geen beginnen aan."

Adequaat contactherbicide
Toch was het noodzakelijk om de onkruiddruk te verlagen, anders zou het pootgoedgewas te veel concurrentie van de kamille ondervinden. Teeltadviseur Jan Koelmans van George Pars Graanhandel uit Sint Jacobiparochie werd gevraagd of hij een oplossing wist. "Jan stelde voor om als noodgreep het middel Quickdown toe te passen", vertelt Ypma. "Het is vooral bekend als effectief loofdoodmiddel, maar het middel is ook toegelaten als contactherbicide tegen onkruiden. Aardappeltelers passen het voornamelijk toe na de definitieve rugopbouw, vlak voor de opkomst van het gewas. Dit om jong onkruid af te branden. Het kan echter ook de groei van meer ontwikkeld onkruid stopzetten, wat het als loofdoder ook doet. Jan adviseerde daarom het middel toe te passen na het poten en vlak voor de definitieve rugopbouw met de rijenfrees."

Terugkijkend op het vorige seizoen zegt Reynold Ypma (l) blij te zijn dat hij voor Quickdown als noodgreep gekozen heeft. "Dit voorjaar is kamille gelukkig geen probleem", signaleert hij met Jan Koelmans, "Maar het is goed om te weten dat ik er bij herhaling op terug kan vallen."

Kleine praktijkproef
Certis greep de gelegenheid aan om voor deze toepassing op het perceel een praktijkproef aan te leggen. Deze was onderverdeeld in een strook onbehandeld en onder andere een strook met 0,4 liter Quickdown per hectare. "Na toepassing bleek dat het middel zijn werk goed had gedaan. De vooraf nog levende kamilleplanten kwamen niet meer tot ontwikkeling", laat Koelmans weten. De adviesdosering van 0,4 liter per hectare voldoet volgens hem prima om dat resultaat te bereiken.

Geen schade aan jong gewas
Ypma merkt op dat het middel geen schade veroorzaakte aan enkele net opgekomen aardappelplanten. Deze eigenschap bij vroege toepassing was al bekend en is nu nogmaals onderstreept. Terugkijkend op het vorige seizoen zegt de pootgoedteler blij te zijn dat hij voor deze noodgreep gekozen heeft. "Dit voorjaar is kamille gelukkig geen probleem, maar het is goed om te weten dat ik er bij herhaling op terug kan vallen. Verder gebruik ik Quickdown dit seizoen ook voor de loofdoding."

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden