Shutterstock

Nieuws Voedselzekerheid

Frankrijk brengt 300.000 hectare braak in productie

4 April 2022 - Niels van der Boom - 5 reacties

Zo'n 300.000 hectare landbouwgrond die normaliter als braakland wordt ingezet, kan door boeren in Frankrijk dit jaar beteeld worden. Dat maakt het Franse landbouwministerie bekend. De GLB-betaling die hieraan vasthangt blijft gehandhaafd. Frankrijk wil zo over meer product beschikken dat kan worden geëxporteerd binnen de EU of Afrika.

De braakliggende grond valt onder het Ecologisch Aandachtsgebied binnen het GLB. De Europese Commissie heeft een aantal maatregelen genomen om de voedselzekerheid te garanderen, waaronder de ontheffing van bepaalde vergroeningsverplichtingen. Hierdoor mag braakliggende grond in de EU als landbouwgrond in gebruik worden genomen. 

In Nederland kiest bijna iedere boer ervoor om in plaats van braak te laten liggen, groenbemesters in te zaaien. In Frankrijk wordt dat wel gedaan. Het land telt 26,7 miljoen hectare landbouwgrond. De bijna 300.000 hectare vertegenwoordigt dus ruim 1% of 2% van de akkerbouwgrond.

Geen restricties
Boeren kunnen de grond die is aangemeld voor braakligging inzaaien met eiwitgewassen, oliezaden of granen. Daarvoor hoeven geen aangepaste teeltmaatregelen te worden gehanteerd, zoals telen zonder kunstmest en gewasbescherming. Een alternatief is dat de braakgrond voor de voederwinning of voor weidegang wordt gebruikt.

GLB-subsidies worden gewoon uitgekeerd en ook anderzijds zijn er geen gevolgen voor de bedrijven. Het ministerie meldt dat het land – door meer granen en andere gewassen te telen – minder afhankelijk wordt van import uit Rusland en Oekraïne. Daar profiteren de EU en Afrika indirect weer van.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Abonnee
jan 4 April 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10897640/frankrijk-brengt-300000-hectare-braak-in-productie]Frankrijk brengt 300.000 hectare braak in productie[/url]
deze braakgrond is vaak marginale grond, dus om daar met dure kunstmest nog een mooi rendement van te halen, valt vaak tegen
Abonnee
tijdbom 4 April 2022
Kan zijn,maar 300.000 ha is best een flink stuk toch?
Abonnee
andere peter 4 April 2022
Klopt Jan,
in 1992 waren de fransen maar wat blij met de invoering van de braakregeling. eindelijk konden zij geld vangen uit brussel voor allerhande onbewerkbare hoeken en laagtes of steiltes welke bijna elk frans bedijf heeft. Ik denk echt niet dat die allemaal in productie gaan komen. In Nederland is bijna elke m2 van een landbouwbedrijf productieve grond. in frankrijk spreken de boeren over SAU en SAT . SAU staat voor bruikbare landbouwgrond en SAT staat voor de totale hoeveelheid landbouwgrond dat tot hun bedrijf hoort.
Zelf heb ik enkele jaren terug een jarenlang braak liggend stuk akkerland weer in gebruik genomen. denk maar niet dat je daar direct volle productie van hebt. je spuit je arm en hebt het eerste jaar een belabberde opbrengst.
zuid-oost 6 April 2022
Moeten we niet eens op de bres met zijn alle ???
heel Nederland word de nek omgedraaid als agro..
en niet zo,n beetje ook zag net filmpje op tv drente van boer alex.
diep en diep triest dat voor kan komen in ons eigen land.
mijn nekharen staan hier van overeind .
BB kunnen jullie hier niks in betekenen ? en burgerlijk Nederland eens duidelijk maken dat de agro sector de ruggengraat is van de economie en het land! dit gaat zo niet goed komen zie uitkoop en uitrook beleid
Abonnee
tijdbom 6 April 2022
zuid-oost schreef:
Moeten we niet eens op de bres met zijn alle ???
heel Nederland word de nek omgedraaid als agro..
en niet zo,n beetje ook zag net filmpje op tv drente van boer alex.
diep en diep triest dat voor kan komen in ons eigen land.
mijn nekharen staan hier van overeind .
BB kunnen jullie hier niks in betekenen ? en burgerlijk Nederland eens duidelijk maken dat de agro sector de ruggengraat is van de economie en het land! dit gaat zo niet goed komen zie uitkoop en uitrook beleid
1 stem brengt niet op. Heb bbb ook al eens benaderd. Nooit iets van ze gehoord. Ze stegen tot dacht ik 26 zetels in de opiniepeiling. Omtzigt zou er nu 26 hebben. Cda gaat er geen 26 achteruit. Hoop dat bbb het red,maar heb er zwaar hoofd in. Het heeft niet veel meerwaarde op dit moment.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws GLB

Natuurclubs dwingen onderzoek naar GLB af

Politiek GLB

Advies: verdeel Europese landbouwsubsidies anders

Nieuws Grond

Britse boer 'braakt' liever dan dat hij teelt

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden