Zo'n 300.000 hectare landbouwgrond die normaliter als braakland wordt ingezet, kan door boeren in Frankrijk dit jaar beteeld worden. Dat maakt het Franse landbouwministerie bekend. De GLB-betaling die hieraan vasthangt blijft gehandhaafd. Frankrijk wil zo over meer product beschikken dat kan worden geëxporteerd binnen de EU of Afrika.
De braakliggende grond valt onder het Ecologisch Aandachtsgebied binnen het GLB. De Europese Commissie heeft een aantal maatregelen genomen om de voedselzekerheid te garanderen, waaronder de ontheffing van bepaalde vergroeningsverplichtingen. Hierdoor mag braakliggende grond in de EU als landbouwgrond in gebruik worden genomen.
In Nederland kiest bijna iedere boer ervoor om in plaats van braak te laten liggen, groenbemesters in te zaaien. In Frankrijk wordt dat wel gedaan. Het land telt 26,7 miljoen hectare landbouwgrond. De bijna 300.000 hectare vertegenwoordigt dus ruim 1% of 2% van de akkerbouwgrond.
Geen restricties
Boeren kunnen de grond die is aangemeld voor braakligging inzaaien met eiwitgewassen, oliezaden of granen. Daarvoor hoeven geen aangepaste teeltmaatregelen te worden gehanteerd, zoals telen zonder kunstmest en gewasbescherming. Een alternatief is dat de braakgrond voor de voederwinning of voor weidegang wordt gebruikt.
GLB-subsidies worden gewoon uitgekeerd en ook anderzijds zijn er geen gevolgen voor de bedrijven. Het ministerie meldt dat het land – door meer granen en andere gewassen te telen – minder afhankelijk wordt van import uit Rusland en Oekraïne. Daar profiteren de EU en Afrika indirect weer van.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10897640/frankrijk-brengt-300000-hectare-braak-in-productie]Frankrijk brengt 300.000 hectare braak in productie[/url]
Moeten we niet eens op de bres met zijn alle ???
heel Nederland word de nek omgedraaid als agro..
en niet zo,n beetje ook zag net filmpje op tv drente van boer alex.
diep en diep triest dat voor kan komen in ons eigen land.
mijn nekharen staan hier van overeind .
BB kunnen jullie hier niks in betekenen ? en burgerlijk Nederland eens duidelijk maken dat de agro sector de ruggengraat is van de economie en het land! dit gaat zo niet goed komen zie uitkoop en uitrook beleid