De prijzen van de inputs lopen in de agrarische sector harder op de opbrengsten. Ondanks de grote prijsstijgingen op de grondstoffenmarkt is het voor (Amerikaanse) boeren in 2022 hoogstwaarschijnlijk moeilijk uit de kosten te komen, stelt de American Farm Bureau Federation (AFBF).
De kosten van productie voor landbouwbedrijven stijgen volgens de AFBF in de VS met 6% in 2022. Die hogere kosten volgen op een stijging van 12% in 2021. Dat is een trend die al langer gaande. Sinds 2013 zijn vrijwel alle productiekosten in de agrarische sector flink gestegen. Zo zijn bijvoorbeeld de kosten voor verkoop, opslag en transport van agrarische goederen met 59% omhoog gegaan sinds 2013.
"De stijgende prijzen voor brandstof, kunstmest en andere bedrijfsmiddelen vormen een onwelkom tegenwicht voor hogere grondstofprijzen", zegt AFBF voorzitter Zippy Duvall. "De hoger prijzen voor gewassen krijgen nu veel aandacht. Dat helpt natuurlijk om de gestegen kosten te compenseren, maar wanneer de kosten net zo hard stijgen of nog sneller verdampt de winst. Op dit moment zijn er ernstige zorgen of boeren (financieel) toegang zullen hebben tot de middelen om een gezond gewas te telen."
Kunstmest is de grootste kostenpost
Er zijn verschillende productiefactoren die nu erg snel duurder worden. Kunstmest, zaaizaad en gewasbeschermingsmiddelen zijn flink in prijs gestegen en maken nu gemiddeld 17,5% van de uitgaven uit op een landbouwbedrijf. Dat was een jaar eerder nog circa 12%. Daarnaast lopen ook de kosten voor brandstof en energie in het algemeen fors op. Die trend wordt nog eens versterkt door de gebeurtenissen in Oekraïne. Arbeid wordt eveneens een probleem. Door corona is de arbeidsmarkt verstoord en loonkosten stijgen. Daar hebben zowel de primaire agrarische bedrijven als de verwerkende en anderszins gerelateerde industrie mee te maken.
Hoewel de opbrengsten van gewassen volgens de voorspelling van het USDA hoger zijn, stijgen de teeltkosten minstens zo snel en mogelijk nog sneller. Een grote groep boeren twijfelt daarom of ze überhaupt break-even draaien dit jaar. De zorgen zijn vooral gericht op de korte termijn. Nu moeten de investeringen gedaan worden om de gewassen in de grond en aan de groei te krijgen. De vraag is volgens de AFBF of boeren zich dat kunnen veroorloven of dat er concessies gedaan worden omdat de kosten uit de klauwen lopen.