De regering van het Verenigd Koninkrijk heeft een eerste stap gezet in nieuwe wetgeving rondom gene editing technieken (bijvoorbeeld CRISPR-Cas). Door de weg die het Engels ministerie van landbouw (Defra) in is geslagen na de Brexit wordt het voor wetenschappers in Engeland makkelijker gewroden nieuwe veredelingstechnieken toe te passen.
Versimpelde regelgeving rondom gene editing maakt het voor onderzoekers makkelijker om voedzamere en weerbaardere gewassen met een potentieel hogere opbrengst te ontwikkelen waarvoor minder gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn, stelt Defra. De verandering in de regelgeving is voorlopig gericht op onderzoeksinstituten waar wordt gewerkt aan nieuwe rassen. Zij kunnen daardoor makkelijker onderzoeken opzetten waarin bij de veredeling van planten nieuwe veredelingstechnieken worden gebruikt. Voorlopig zullen genetisch bewerkte planten nog wel worden gekwalificeerd als genetisch gemodificeerde organismen (GMO). De commerciële teelt van deze gewassen en alle daarvan afgeleide voedingsproducten moeten nog steeds geautoriseerd worden in overeenstemming met de huidige regels.
Kansen
"Nieuwe genetische technieken kun ons helpen bij het oplossen van de grootste uitdagingen waar we in onze tijd voor staan, zoals voedselzekerheid, klimaatverandering en verlies van biodiversiteit", schrijft Jo Churchill, minister van Agri-Innovatie en klimaatadaptatie in een bericht van Defra. "Nu hebben we de vrijheid en de mogelijkheid om innovatie te stimuleren, het milieu te verbeteren en te werken aan planten die sterker en weerbaarder zijn tegen klimaatverandering." Als voorbeelden waarbij de nieuwe veredelingstechnieken worden gebruikt, noemt Defra: de ontwikkeling van suikerbieten die resistent zijn tegen het vergelingsvirus, tarwe zonder asparagine (een mogelijk kankerverwekkende stof die wordt gevormd tijdens het bakproces), klimaatbestendige tarwe en tomaten die resistent zijn tegen meeldauw.