Shutterstock

Nieuws Grond

Dit zijn de grootste grondeigenaren in de VS

11 Januari 2022 - Niels van der Boom

Amerikaanse miljardairs mogen graag hun vermogen steken in het aankopen van grond. Vooral ranches en bossen zijn populair bij ondernemers. The Land Report stelt jaarlijks een lijst samen van de honderd grootste grondeigenaren. Daar komt ook boer Bill Gates prominent in naar voren.

Sinds 2007 stelt The Land Report, een magazine voor investeerders in – en eigenaren van – grond een lijst vast met de honderd grootste grondeigenaren. Was je voor de eerste editie nog van een plekje verzekerd met 30.350 hectare (75.000 acre) in eigendom, vandaag de dag moet je inmiddels 63.000 hectare hebben.

De redacteuren van het blad kijken puur naar grond in eigendom, dus geen huur- of pachtgrond. Zo heeft de hekkensluiter van de lijst 63.000 hectare in eigendom, maar wel 2 miljoen acre (809.000 hectare) gepacht. Daarmee zouden ze in één klap in de top 10 staan.

Houtgigant op één
Op plek één staat de 92-jarige Red Emmerson. Een echte self-made man. Hij is met zijn kinderen eigenaar van Sierra Pacific Industries (SPI). De op één na grootste houtproducent in het land. Niet zo gek dus dat nagenoeg alle grond die hij bezit – en dat is 2,33 miljoen acre ofwel 942.000 hectare – bijna volledig uit bos bestaat. De meeste van deze grond ligt in Californië. Een eigen trust, beheerd door zijn dochter, besteedt jaarlijks tientallen miljoenen aan beurzen en andere programma's die goed zijn voor de samenleving.

Emmerson begon in 1949 met 0 hectare en een lening van $10.000 op een houtmolen, die hij samen met zijn vader uitbaatte. De rest is geschiedenis, zoals ze zeggen. In 63 jaar tijd en meer dan twintig deals verder is hij uitgegroeid tot de grootste grondeigenaar in de States. Bovendien is de houthandel momenteel geen slechte business om in te zitten, al ziet Emmerson dat zelf anders. Hij ziet liever een stabiele markt. Dit jaar kocht hij nog dik 70.000 hectare.

Op de tweede plek staat John Malone, eigenaar van Liberty Media, met 2,2 miljoen acre. Liberty Media is een mediabedrijf dat groot werd in de televisiewereld, maar ook fikse aandelen heeft in sporten als de Formule 1 en honkbal. Hekkensluiter van de top 3 is de New Yorkse familie Reed met 2,1 miljoen acre. Op de vierde plaats staat nog een mediamagnaat: Ted Turner. De naam zegt je waarschijnlijk helemaal niets, maar hij richtte ooit nieuwszender CNN op. Hij is goed voor 2 miljoen acre.

Hoe doet Bill Gates het?
Wanneer komt dan Bill Gates, vraag je je nu waarschijnlijk af. De Microsoft-man staat op nummer 47. Kijk je echter naar privaat eigendom – dus niet via een bedrijf – dan komt hij wel op nummer 1 te staan met zijn bijna 110.000 hectare grond. Vorig jaar kwam Gates uitgebreid in het nieuws toen hij probeerde om een grote ranch te kopen die verwikkeld was in een gigantisch belastingschandaal. Uiteindelijk kocht The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints het bedrijf voor $209 miljoen. Daarmee overboden ze mister Microsoft met exact 1 miljoen. De reden waarom Gates zoveel grond koopt is volgens hemzelf simpel: "Dat is wat mijn investeringsmaatschappij me aanraad."

Een andere techgigant staat op plek 24: Jeff Bezos. Hij was de grote man achter Amazon, de grote internationale broer van Bol.com. Net als Tesla-oprichter Elon Musk is ook hij gek van de ruimte. Zijn ranch in Texas gebruikt hij dan ook als lanceerplaats voor raketten. Sinds 2004 investeert Bezos in grond. Inmiddels is zijn portfolio tot 170.000 hectare uitgebreid.

Waar zijn de boeren?
Het is zoeken naar 'boeren' in de lijst met grote grondeigenaren. Die vind je in de top 25 bijna niet. Het gaat om hout, ranches of vruchten. Op plek 22 staat de familie Simplot, bekend van hun aardappelen en als exclusieve leverancier van McDonald's in de VS. De familie heeft bijna 180.000 hectare grond in eigendom. Pas in de tweede helft van de lijst kom je families tegen die daadwerkelijk akkerbouw- en veehouderijbedrijven hebben.

Het wordt voor de rijke Amerikanen wel steeds prijziger om grond te kopen. Afgelopen jaar steeg de gemiddelde grondprijs met 7% tot $3.380 per acre. Dat is omgerekend ruim €7.500 per hectare. Een fooitje voor de gemiddelde polderboer, maar voor Amerikaanse begrippen is dat fors.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Nieuws Grond

Lage gewasprijzen drukken op grondmarkt VS

Aangeboden: Farmers Funding & Advies

'Ook op dit prijsniveau is grondaankoop mogelijk'

Nieuws Grond

Gemiddelde prijs bouwland passeert de ton

Nieuws Grond

Stoppersregelingen zetten rem op aanbod veehouderij

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden