Meer biodiversiteit betekent lang niet altijd dat een ecosysteem beter functioneert. Een grote verscheidenheid aan plantsoorten heeft niet één op één tot resultaat dat er meer biomassa wordt gevormd. Biomassa wordt daarin gezien als de belangrijkste indicator voor plantengroei.
Dat is de conclusie die wetenschappers van de Universiteit van Gotenberg en de Vrije Universiteit Brussel trekken uit een studie, die in het tijdschrift Ecology Letters is gepubliceerd, naar het belang van biodiversiteit. "Een grotere biodiversiteit vertoont niet per definitie een positieve correlatie met het functioneren van een ecosysteem. Doorgaans zijn het één of enkele soorten die concurrerend zijn en goed of beter functioneren. Die soorten worden na verloop van tijd dominant."
Dat meer soorten niet leidt tot een hogere productie, betekent volgens de onderzoekers niet dat biodiversiteit onbelangrijk is. Als de omstandigheden veranderen en voor een dominantere soort ongunstig zijn, is het belangrijk dat er een reservoir van andere soorten aanwezig is om die 'lege' plek op te vangen. De wetenschappers waarschuwen er in de conclusie voor dat zelfs wanneer de lokale soortendiversiteit niet afneemt, het verlies van de lokale soortenpooldiversiteit (bijvoorbeeld door regionale uitsterving en habitatfragmentatie) waarschijnlijk negatieve langetermijngevolgen heeft voor het functioneren van ecosystemen. Maar in welk mate en op welke schaal dat effect optreedt, is op dit moment onderbelicht.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10896012/biodiversiteit-niet-altijd-beter-voor-ecosysteem]Biodiversiteit niet altijd beter voor ecosysteem[/url]