Shutterstock

Achtergrond Veredeling

Graanveredelaars op koers om fusarium uit te bannen

7 December 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Fusarium is één van de meest gevreesde schimmels in granen. In de veredeling wordt hard gewerkt aan het resistente of in elk geval weerbare rassen van granen maar tot nu toe met wisselend succes. Maar de veredelaars zijn op de goede weg om aantasting van graan door schimmel de wereld uit te helpen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Aarfusarium kan onder andere zorgen voor een lagere opbrengst, verminderde bakkwaliteit en de vorming van mycotoxinen in granen. Geen wonder dus dat veredelaars graag een fusariumresistent ras in het programma willen hebben. En uit onderzoek van de Universiteit van Illinois blijkt dat er in de afgelopen 20 jaar flinke slagen zijn gemaakt op dat gebied met het inkruisen van cruciale genen. En als de veredeling in dit tempo doorgaat, kan aarfusarium over 40 jaar zijn uitgebannen.

Traditionele veredeling
De onderzoekers hebben zowel bestaande resistente rassen en nieuwe lijnen geïnfecteerd met de schimmel. Om de mate van besmetting vast te stellen is het halte deoxynivalenol in korrels gemeten. In meer dan 20 jaar en over meer dan 1.000 variëteiten blijkt dat de weerbaarheid toen nam. "Ik denk niet dat iemand het zich realiseert maar we kunnen aarfusarium elimineren", zegt Jessica Rutkoski, professor bij het departement plantwetenschappen te Illinois in Plant Disease. "Veertig jaar klinkt als een lange tijd, maar het betekent dat tegen de tijd dat ik met pensioen aarfusarium niet langer een probleem is."

De resultaten zijn een opsteker voor de traditionele veredeling, volgens Rutkoski. "Het is een kwantitatieve resistentie. Er is niet één gen dat een oplossing brengt." Bij nieuwe verdelingstechnieken zoals CRISPR-Cas zoeken veredelaars naar één specifiek gen dat verantwoordelijk is voor een grote verandering in een plant. Rutkoski hoopt dat deze studie er aan bijdraagt dat er voldoende draagvlak blijft voor de deels met publiek geld gefinancierde traditionele veredelingsprogramma's.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden