Agrifoto

Analyse Kunstmest

Voedselzekerheid niet in gevaar door dure meststof

2 December 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Kunstmestprijzen zijn historisch hoog. Dat is ook de leden van het Europese Parlement niet ontgaan. Verschillende parlementariërs waarschuwden gisteren tijden de vergadering van het comité voor landbouw en plattelandsontwikkeling voor de problemen die dat voor boeren en daarop volgend verder in de keten oplevert en riepen de Commissie daarom op maatregelen te nemen om de voedselzekerheid te borgen in deze turbulente tijd.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De hoge prijzen voor kunstmest kunnen maar voor een beperkt deel worden doorberekend door boeren bij de verkoop van hun producten volgens verschillende parlementariërs. De meest voor de hand liggende maatregel is voor velen het afschaffen van de anti-dumpingmaatregelen. Eenmalige steun voor de boeren ter compensatie van de hoge prijzen zou daarom serieus overwogen moeten worden. Daarnaast is er een brede oproep gedaan aan de commissie om mineralenconcentraten uit dierlijke mest wettelijk gelijk de stellen aan kunstmest. Qua kwaliteit en stabiliteit doen verschillende concentraten niet onder voor kunstmest maar die moeten worden aangewend als dierlijke mest.

Dure energie is de kern van het probleem
Over het oplossen van de oorzaak van de hoge kunstmestprijzen is het parlement meer verdeeld. Een aantal parlementariërs waarschuwt niet de bestaande energiebronnen uit te faseren zo lang er onvoldoende en betrouwbare alternatieven zijn. Andere benadrukken juist dat er meer haast gemaakt moet worden met het vergroenen van de economie zodat de EU niet langer is van fossiele energie uit andere landen.

"Het is duidelijk dat er een groot probleem is maar we moeten in    perspectief plaatsen", aldus Michael Scannell adjunct directeur generaal van de Commissie voor Landbouw en Plattelandsontwikkeling, tijdens de vergadering. "We houden de markten goed in de gaten en hebben met de data de we tot nu toe verzameld hebben geen aanwijzingen dat er reden voor paniek is." Het afschaffen van de anti-dumpingmaatregelen wordt door de Commissie overwogen. "Maar", waarschuwt Scannell, "dat is geen wondermiddel. Het gaat om €42 per ton eindproduct en 6% op grondstoffen dus zelfs als die maatregel wordt geschrapt heeft dat maar een klein effect op een kunstmestprijs van zeg €900 per ton. Hiermee lossen we het probleem van de sector niet op."

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden