Beneo, 's werelds grootste producent van inuline, gaat de productiecapaciteit flink verhogen. Een miljoeneninvestering moet ervoor zorgen dat er flink meer cichorei verwerkt kan worden in België en Chili. Volgens het Nederlandse Sensus onderstreept het de groei van de inulinemarkt.
Beneo heeft aangekondigd in een eerste fase ruim €30 miljoen te investeren in haar fabrieken in Oreye (België) en Pemuco (Chili). Daarmee kan het bedrijf, onderdeel van Südzucker, straks 40% meer cichorei verwerken. Door dit op het noordelijk en zuidelijk halfrond te doen, wordt voor een productiespreiding gezorgd. De werkzaamheden op beide productielocaties beginnen in 2022.
Vertrouwen in groei inulinemarkt
Volgens Beneo is de investering in de productiecapaciteit nodig om aan de toenemende vraag van klanten te voldoen en om verdere groei van de inulinemarkt te stimuleren. In dat licht noemt René Schunselaar, manager agro bij Sensus, de aankondiging van Beneo een positief bericht. "Het bevestigt het vertrouwen, dat ook wij hebben, in de blijvende groei van de inulinemarkt." Volgens Schunselaar is de stap van de concurrent geen bedreiging voor de cichoreiteelt in Nederland, omdat de vraag hard genoeg groeit.
Sensus is een dochteronderneming van Cosun Beet Company en de één na grootste inulineproducent ter wereld. Cosucra in het Belgische Warcoing maakt de top-3 compleet. De drie bedrijven bedienen samen bijna de gehele inunlinemarkt wereldwijd. Onder meer China – waar inuline nog een betrekkelijk nieuw product is – probeert wel langzaam wat marktaandeel te veroveren. Volgens Bioway werd hier in 2019 ongeveer 5.000 ton inuline geproduceerd. Ter vergelijking: in Nederland ligt de productie – op basis van het areaal en de gemiddelde opbrengst – rond de 30.000 ton inuline.
Corona geeft markt extra boost
Inuline staat bekend als zoetstof met verschillende gezondheidsvoordelen. Zo bevordert het de darmflora, versterkt het het immuunsysteem en houdt het de bloedsuikerspiegel stabiel. Niet gek dus dat corona de vraag naar inuline een verdere boost heeft gegeven. Zo zou het jaarlijkse groeipercentage van de inulinemarkt van 4% tijdens de coronapandemie ruim zijn verdubbeld.
Volgens de Euromonitor is het aantal nieuwe producten met inuline, verworven uit cichorei, in de afgelopen vier jaar verdubbeld. De verwachting is dat de inulinemarkt in 2028 een waarde bereikt van $11,48 miljard (bron: Research and Markets). Niet vreemd dus dat de grote producenten hun productiecapaciteit uitbreiden.
Areaal moet meegroeien
Ook Sensus is momenteel bezig met een investeringsronde om de verwerkingscapaciteit van de fabriek in Roosendaal op te schalen. Het betekent echter wel dat het areaal cichorei evenredig moet meegroeien. Volgens het CBS telt Nederland ruim vijfhonderd telers die samen goed zijn voor 3.800 hectare. In België – waar wereldwijd de meeste cichorei wordt geteeld – beslaat het areaal zo'n 8.500 hectare.
Sensus en Beneo verwachten dat de vraag naar cichorei in de komende jaren tussen de 5% en 10% per jaar zal blijven groeien. Om aan die vraag te kunnen voldoen wordt naarstig uitgekeken naar akkerbouwers die cichorei in hun bouwplan willen opnemen. Zeker na de tegenvallende oogst van afgelopen twee jaar. Dit jaar zijn de kaarten beter geschud wat betreft de opbrengst. Sensus gaat er vanuit dat de deze rond het meerjarig gemiddelde ligt.