Het zaaien van de wintergranen zit er in het noorden en midden van Europa grotendeels op. Zachte temperaturen en voldoende bodemvocht zorgen voor een snelle opkomst en een goede gewasstand. In Oost-Europa zijn de omstandigheden wel relatief droog en dat kan gevolgen hebben voor de oogst.
Aanhoudend mooi herfstweer in de meeste delen van Europa zorgde afgelopen periode voor gunstige omstandigheden in de akkerbouw. Waar nodig kon de achterstand met de oogst van de zomergewassen (door regen in oktober) worden ingehaald. Ook het zaaien van de wintergranen is door het gunstige weer vlot verlopen. Het zorgt voor een goede opkomst en vroege ontwikkeling, zo is te lezen in de novembereditie van het Mars-bulletin van de Europese Commissie.
Verhoogde ziektedruk
Eerder bleek al dat de zaaicampagne in heel Europa goed uit de startblokken was. Inmiddels is de campagne in het grootste deel van Midden- en Noord-Europa afgerond. In Frankrijk, Duitsland en de Benelux zaten de zaaiwerkzaamheden er begin november bijna op. In Nederland en België vormde flinke regenval soms wel een hindernis, maar er waren voldoende droge perioden om de wintergranen tijdig de grond in te krijgen. Het zachte najaar in de meeste Europese landen zorgt wel voor een verhoogde ziektedruk, dus dat vraagt wat extra aandacht van telers.
Uitzondering op de gunstige omstandigheden vormen een aantal landen in Oost-Europa. Onder meer in Tsjechië, Oost-Slowakije, Bulgarije, Roemenië, Oekraïne en Rusland worden telers geplaagd door droogte. In sommige gevallen zorgde dat voor vertraging in de zaaicampagne en de opkomst van het gewas. Over het algemeen is er sprake van voldoende opkomst, maar het kan zijn dat de oogst hierdoor toch wat lager gaat uitvallen. Dat zou niet ongunstig zijn aangezien het areaal door de hoge tarweprijs enkele procenten gaat toenemen, zo is de verwachting.
Bodem heeft meer vocht nodig
In het zuiden van Europa wordt komende weken de laatste hand gelegd aan de zaaicampagne van de wintergranen. Ook hier is op sommige plekken sprake van een tekort aan vocht in de bodem. In Spanje en Portugal bijvoorbeeld is er wel regen gevallen eind oktober en begin november. Genoeg om te kunnen zaaien en ontkiemen, maar voor een goede oogst is er meer nodig.