De suikerbietencampagne in Nederland is bijna halverwege. Dankzij de gunstige weersomstandigheden ziet Cosun Beet Company het suikerpercentage nog iets verder stijgen. Toch is er wereldwijd sprake van krapte op de suikermarkt met als gevolg een hoge suikerprijs.
Cosun zit vandaag, donderdag 4 november, op dag 53 van de suikerbietencampagne 2021. "We hebben inmiddels 45% van de bieten die we dit jaar gaan verwerken binnen", vertelt Arno Huijsmans, Chief Agricultural Officer. Daarmee verloopt de campagne volgens hem beter dan afgelopen jaren. "Door de investeringen die we de laatste jaren hebben gedaan kunnen we meer bieten per dag verwerken. En in tegenstelling tot andere jaren zijn er nauwelijks technische storingen."
Ook de oogst verloopt volgens Huijsmans goed. "Vorige week hebben we best veel regen gehad, maar in de meeste gebieden hebben telers en loonwerkers hier goed op geanticipeerd. Hierdoor is er ruim voldoende voorraad. En nu de vooruitzichten positiever zijn, kan er overal weer goed gerooid worden."
Suikerpercentage stijgt naar 17,1%
Door de regenval afgelopen periode komt er wel wat meer grond met de bieten mee, zo merken ze bij Cosun. Het tarrapercentage loopt iets op en zit nu op 10%. Volgens Huijsmans hebben de huidige weersomstandigheden een positief effect op de kwaliteit van de biet. "De avonden en nachten zijn kouder. Dit in combinatie met zon overdag is gunstig. We zien hierdoor het suikerpercentage gedurende de campagne stijgen en zitten nu op 17,1%."
Gezien het groeiseizoen, dat gekenmerkt werd door een natte en sombere zomer, stemt het kwaliteitsniveau van de suikerbieten tot tevredenheid. "Daarbij zijn er uiteraard verschillen tussen de regio's, maar ook binnen de regio's en zelfs binnen percelen", stelt Heijmans. "Het heeft te maken met de wisselvallige groeiomstandigheden."
In lijn met eerdere voorspelling
De opbrengstverwachting die Cosun eerder heeft uitgesproken blijft onveranderd. "Op basis van wat we tot nu toe zien en de 55% die nog binnen moet komen, denken we dat we uitkomen op 13,6 ton suiker per hectare." Daarmee ligt de opbrengst iets onder het vijfjarig gemiddelde. Dat komt overeen met de voorlopige oogstraming die het CBS vorige week bekend maakte. Er wordt dit jaar uitgegaan van een totale bruto-opbrengst van 6,5 miljoen ton suikerbieten.
Op Europees niveau wordt een iets rooskleuriger beeld van de bietenoogst geschetst. Uit het laatste Mars-bulletin blijkt dat de Europese Commissie uitgaat van een opbrengst die juist iets boven het vijfjarig gemiddelde ligt. Niet alleen gemiddeld in Europa, maar ook in Nederland. Frankrijk, de grootste suikerbietenproducent in Europa, heeft de opbrengstverwachting inmiddels naar boven bijgesteld, maar komt ook nog steeds iets beneden het gemiddelde van afgelopen vijf jaar uit.
Hoge suikerprijs
Dat beeld past in de schaarste die momenteel wordt voorzien op de wereldwijde suikermarkt. Grote suikerexporteurs als Brazilië en Thailand kampen met tegenvallende oogsten. Ondertussen zijn de brondstofprijzen momenteel sky high, wat het extra interessant maakt om van suikerriet ethanol te produceren in plaats van suiker. De Internationale Suikerorganisatie (ISO) gaat er dan ook nog steeds vanuit dat de consumptie dit seizoen harder groeit dan de productie. Verwacht wordt dat de wereldwijde suikervoorraad tegen het einde van seizoen 2021/2022 gekrompen is met 3 miljoen ton naar 95 miljoen ton.
De huidige ontwikkelingen zorgen ervoor dat de suikerprijs op een hoog niveau blijft bewegen. In oktober werd op de Liffe in Londen nog de hoogste prijs voor witte suiker in bijna vijf jaar tijd bereikt. Door bijgestelde oogstprognoses en afwachtende kopers zakte die prijs afgelopen periode iets, maar van een stevige daling is geen sprake. Begin van deze week, op 1 november, stond de Europese suikerprijs alweer op €441,57 en de rek lijkt er nog niet uit in de suikermarkt.