Aardappeltelers in Noord-Ierland vrezen voor een ernstig tekort aan pootaardappelen in 2022 nu Groot-Brittannië de grenzen gesloten houdt. Biedt dit kansen voor de Nederlandse pootgoedhandelshuizen?
Sinds begin juli is de handel in pootaardappelen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk bevroren. Het VK wil zich niet committeren aan de fytosanitaire regels van de EU. De vrije markttoegang, zoals die bestond voor de Brexit, komt daarmee te vervallen. Eerder bleek al dat daardoor een nieuwe bestemming moet worden gevonden voor 30.000 ton pootgoed uit de EU. Ondertussen groeien de zorgen in Noord-Ierland.
Absurd en destructief
De Noord-Ierse aardappeltelers zijn grotendeels afhankelijk van de Britten. Exacte cijfers over Noord-Ierland ontbreken, maar bekend is wel dat er jaarlijks zo'n 6.000 ton pootgoed van het VK naar Ierland gaat. Zo'n 60% van het gecertificeerde pootgoedmateriaal dat Ierse telers uitplanten komt uit Schotland. Volgens Jim Allister van de Noord-Ierse politieke partij TUV ontstaat een 'absurde en destructieve situatie' nu Groot-Brittanië een zogenaamd derde land is geworden, zo meldt Farming Life.
Noord-Ierland heeft een aparte status gekregen in het Brexit-proces. Om te voorkomen dat er een harde grens zou komen tussen Ierland en Noord-Ierland, behoort Noord-Ierland nog wel tot de Europese interne markt. Dit betekent voor de Noord-Ieren dezelfde handelsbarrières met Groot-Brittannië zoals de EU die kent.
Mogelijk meer pootgoed uit Nederland
Het biedt wellicht kansen voor de Nederlandse pootgoedhandelshuizen om in te springen op het gat dat in Ierland ontstaat. De export van pootaardappelen naar Ierland was afgelopen jaar nog te verwaarlozen. Het areaal pootaardappelen in Ierland is afgelopen jaren gekrompen. De Ieren teelden in 2020 een kleine 230 hectare pootgoed. Het land wil de teelt graag uitbreiden en kijkt onder meer naar Nederland, Duitsland, Frankrijk en Polen om pootgoed te importeren en het gat met Groot-Brittannië in te vullen.