De forse vorstschade van dit voorjaar in Franse suikerbieten is duidelijk terug te zien in de opbrengst. De suikeropbrengsten zijn weliswaar gemiddeld, maar telers zijn niet tevreden. Ook is nog steeds sprake van veel aantasting van het vergelingsvirus.
Het gemiddeld suikerpercentage van de Franse bieten ligt eind oktober op 17,2%. Voor Nederlandse begrippen is dat veel, al ligt ons gemiddeld door een zonnige september inmiddels ook op 16,9%. Het tarrapercentage in Frankrijk komt gemiddeld op 7,9% uit. 2% meer dan bij ons het geval is. Het zijn gemiddelde kwaliteitscijfers voor Frankrijk.
Vorstschade
Vooral de opbrengst valt veel telers tegen. Een donkere zomer met veel neerslag is daarvan de oorzaak, zo denken ze. Vooral ten zuiden van Parijs, in het departement Ile-de-France, liggen de opbrengsten lager dan verwacht. De telersorganisatie wijdt dat deels ook aan de vorstschade van dit voorjaar. In dit gebied moest toen 70% worden overgezaaid. Daardoor mistte het gewas een maand groei. Het begin van de zomer was zeer nat en ook dat hielp de opbrengst niet. In de regio's Champagne en Seine-Maritieme is het verhaal vergelijkbaar.
In totaal werd dit voorjaar 40.000 hectare Franse bieten overgezaaid toen het kwik daalde tot wel -4 half april. Het zaaiseizoen was er juist vroeg begonnen. Landelijk gaat het om 10% van het areaal dat een valse start maakte.
Vijfde gerooid
Telersorganisatie CGB rekent met een opbrengst van 87 ton per hectare met 16% suiker dit jaar. Dat is gelijk aan het vijfjarig gemiddelde, wanneer je 2020 niet meerekent. Toen werd een opbrengst van 72 ton per hectare ingeschat. Uiteindelijk werd het 61,4 ton/ha doordat het vergelingsvirus flink huishield in percelen. Het is nog relatief vroeg om een schatting te maken. Op 10 oktober was een vijfde van de oogst gerooid en 15% verwerkt. De opbrengst ligt tot nu toe op 77 ton/ha bij 16% suiker. Ook dat is gemiddeld.
Toch vergelingsvirus
Ondanks dat Franse akkerbouwers dit jaar gebruik konden maken van een derogatie om met neonicotinoïden gecoat zaaizaad te zaaien komt er vergelingsvirus voor in alle bietenregio's. Vooral in het gebied Center-Val de Loire hebben akkerbouwers ermee te maken. Toch zegt CGB dat 90% van de bietengewassen voordeel heeft van een neonics-behandeling. Dit is wel gebeurd met een kwart lagere dosering dan voorheen.
De cijfers tonen niet helemaal de reële situatie. Het werkelijke percentage dat met neonics-gecoat zaad is ingezaaid is 77%. Dit komt omdat bij het overzaaien geen behandeld zaaizaad voorhanden was. Daarom is ongecoat zaad gebruikt. Ook is de opkomst van de overgezaaide percelen erg wisselend geweest waardoor de stand van het gewas nu heterogeen is. Dat is vooral lastig met rooien.
In ons land
In Nederland was op peildatum 21 oktober inmiddels 30% van de totale bietenoogst verwerkt. Zowel Dinteloord als Hoogkerk draaien vlekkeloos. Ook het laden verloopt vlot. Het tarrapercentage bedraagt 9,9% en de winbaarheid bedraagt 90,7.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.