De groeiende vraag naar inuline wereldwijd houdt aan. Reden om het areaal cichorei verder uit te breiden. Sensus zoekt telers om daar invulling aan te geven. De verwerker is onlangs gestart met de contractering voor 2022 en betaalt een toeslag bovenop de bestaande voorwaarden.
Sensus is wereldspeler als het om inuline gaat. "Wij produceren voor de vraag en die vraag zien we al jaren fors stijgen", vertelt René Schunselaar, manager agro bij Sensus. Een trend die volgens hem nog niet ten einde is, gezien de toenemende vraag naar plantaardige gezonde voeding en de bijdrage van inuline op dat vlak. "Deze groei hadden we voorzien, dus zijn we bezig om de productiecapaciteit uit te breiden. Het betekent óók dat er meer cichorei geproduceerd moet worden."
Significante uitbreiding
De groei van de inulinemarkt probeert Sensus zo veel mogelijk met het bestaande areaal in te vullen. In totaal zijn er 500 tot 600 telers in Nederland en Wallonië verbonden aan Sensus. "Hun gemiddelde opbrengst zien we toenemen. Samen werken we aan een programma om het teeltrendement verder te verhogen. Van gemiddeld 7 ton inuline per hectare in 2014 naar 10 ton per hectare in 2025. Daar komen we uiteindelijk wel, maar vandaag de dag hebben we meer telers nodig om een significante uitbreiding te realiseren."
Als één na grootste producent van inuline, denkt Sensus goed in te kunnen spelen op de groeiende marktvraag. "Maar wel samen met telers", benadrukt Schunselaar. "Onze telers vragen om stabiliteit, vandaar dat we de laatste jaren ingezet hebben op stabiele contractvoorwaarden. Ook voor 2022 blijven de voorwaarden ongewijzigd, behalve dat telers een toeslag krijgen bovenop de driejarige afspraak. Telers die voor 1 november hun contract afsluiten ontvangen een toeslag van €10 per ton. Na deze datum gaat het om €8 per ton."
Weerbare teelt
Op deze manier wil Sensus akkerbouwers motiveren om (meer) cichorei te telen. Volgens Schunselaar is het een interessante teelt die een mooie aanvulling op het bouwplan kan zijn. Niet alleen vanwege de aaltjesreducerende eigenschap van de teelt. "Cichorei staat bekend als gezond gewas. Het is een hele weerbare teelt die nauwelijks gevoelig is voor ziekten en wisselende weersomstandigheden. Als de opkomst goed is, dan ben je bijna verzekerd van een prima oogst."
Toch is cichorei volgens Schunselaar wel een teelt die aandacht behoeft. "Dus je moet het vooral ook leuk vinden om het gewas te telen. Extra inspanning die leidt tot een hogere opbrengst wordt beloond. Je weet vooraf welke prijzen er betaald worden. Met cichorei kun je als teler altijd meer geld verdienen als je een hogere opbrengst realiseert." Een voordeel daarbij is dat Sensus in de vierde week na levering uitbetaalt. "Telers hebben dus snel hun geld binnen."
Meer informatie
Akkerbouwers die geïnteresseerd zijn in de teelt van cichorei kunnen contact opnemen met hun teeltadviseur van Agrifirm of CZAV. Of neem direct contact op met Sensus via tel. 0165 - 582 554 of agro@sensus.nl.