Eén van de speerpunten van de Europese Green Deal is dat de landbouw verder moet verduurzamen. Dat vraagt niet alleen veel van de boer, maar ook van de aanverwante bedrijven.
Boerenbusiness sprak hierover met Bruno Tremblay, regio directeur van Bayer Crop Science voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Welke uitdagingen ziet hij en bieden de groene ambities ook kansen?
Europa heeft grote groene ambities. Ook van de landbouw en aanverwante bedrijven worden flinke inspanningen verlangd. Hoe kijkt u hiernaar?
"We ondersteunen de groene ambities van de Green Deal van de EU. De impact van de maatregelen die genomen worden, moet dan wel goed in kaart worden gebracht. Er zijn verschillende studies gedaan naar de plannen van de Europese Commissie en die laten zien dat de agrarische productie over de hele linie met 10%, 20% of meer daalt, terwijl de milieuwinst beperkt is. Als we er een succes van willen maken moeten we een proactieve houding aannemen en innovaties niet in de weg staan, maar aanmoedigen. Het vraagt ook om vertrouwen en goede samenwerking tussen overheden en het bedrijfsleven."
Welke rol is er voor Bayer weggelegd in dat debat?
"Bij het grote publiek zijn we toch een groot chemiebedrijf en hebben we niet bepaald de sympathie. Hoewel we proberen door te breken met onze visie op een duurzame landbouw. Voorbij het vertellen van het eerlijke verhaal moeten we vooral onze daden laten spreken om op die manier het vertrouwen winnen."
Gewasbescherming ligt gevoelig. De Commissie wil het gebruik in de EU met 50% verminderen en 25% van het areaal zelfs omvormen naar biologisch. Is er nog wel toekomst voor traditionele gewasbeschermingsmiddelen?
"GBM's zijn een belangrijk gereedschap voor boeren. Boeren werken hard aan goede opbrengsten en minstens zo belangrijk producten van uitstekende kwaliteit. In zekere zin voelt het alsof wij en de boer hetzelfde doel voor ogen hebben. Als Bayer spannen wij ons in voor een innovatieve gereedschapskist met voldoende gereedschap. Op het moment maken GBM's daar een belangrijk deel vanuit. Dat belang zou wel kunnen verminderen als we alternatieven voor handen krijgen, zoals bijvoorbeeld nieuwe veredelingstechnieken om resistente rassen te ontwikkelen of een nog effectievere toepassing door ontwikkelingen in digitaal aangedreven precisielandbouw."
Betekent dat dat GBM's voor Europa een minder interessante markt wordt?
"Nee dat hoeft niet, we investeren jaarlijks circa €2 miljard in R&D, waarvan een grootdeel in GBM's. Bayer is een wereldwijd opererend bedrijf en we focussen ons in de ontwikkeling vooral op de belangrijke gewassen en minder op regio's."
"We ondersteunen de bestaande portefeuille met levenscyclusmetingen en investeren in nieuwe onderzoeken om de vernieuwing van de bestaande portefeuille te helpen ondersteunen. Ons onderzoek is ook gericht op de ontwikkeling van toekomstige middelen met bijvoorbeeld een veiliger werkingsmechanisme en lagere toxicologische profielen. Dit vereist substantiële investeringen en het is de rol van onze industrie om autoriteiten te ondersteunen bij hun zoektocht om in de toekomst veiligere chemie op de markt te brengen. De bestrijding vereist dan middelen uit nieuwe chemische families die ook veilig zijn voor het milieu en de gebruiker."
"Dat vraagt steeds meer inspanning. Europa heeft zo'n beetje het strengste toelatingsbeleid voor chemische stoffen ter wereld. Elke nieuwe toelating of hernieuwing van de registratie vereist grondige wetenschappelijke nieuwe of bijkomende studies, wat de procedure steeds ingewikkelder en duurder maakt. We moeten deze innovaties bij de boeren in de EU brengen, zodat ze toegang hebben tot de meest innovatieve toolbox. Andere regio's gaan misschien gewoon vooruit en Europese boeren lopen dit mis."
"Biologische middelen zijn een technologie die wij zien als onderdeel van de geïntegreerde plaagbestrijding en moeten onderdeel worden van de gereedschapskist van landbouwers Er zijn momenteel enkele oplossingen op de markt, maar nog niet heel veel. We zetten stappen op dat gebied. Serenade is een voorbeeld van een effectieve biobestrijdingsoplossing die boeren met succes gebruiken. Wij zijn van mening dat de introductie van biologische middelen moet worden versneld."
U noemde veredeling al. Kunnen we daarin de komende tijd al grote stappen verwachten?
"In de praktijk zien we bijvoorbeeld dat in Europa de opbrengsten van tarwe al jaren rond hetzelfde niveau liggen. Eerder dit jaar zijn we een samenwerking aangegaan met het Franse bedrijf RAGT voor de ontwikkeling van hybride tarwerassen. Daarmee hopen we stappen te zetten om de opbrengst te verhogen of - en dat krijgt volgens mij te weinig aandacht - de kwaliteit, bijvoorbeeld het eiwitgehalte, te verbeteren."
"We zouden ook in de EU graag aan de gang willen met nieuwe veredelingstechnieken zoals CRISPR-Cas. Daar liggen juist kansen om het middelen gebruik te reduceren zonder in te boeten op kwaliteit of opbrengst. De techniek kan ook gebruikt worden om een plant weerbaarder te maken tegen droogte, iets dat door de klimaatverandering ook meer en meer zal gaan spelen."
"Naast veredeling denk ik dat we de digitalisering van de landbouw niet moeten onderschatten. Boeren zijn daar deels zelf al mee bezig maar verdere ontwikkeling is nodig om in een vroeg stadium problemen te herkennen en aan te pakken voor het zich verspreidt."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.