Een relatief warme en zonnige septembermaand heeft de cichorei goed gedaan. De campagne is precies een maand op weg en verwerker Sensus ziet de rendementen nog steeds oplopen. Zowel de wortelopbrengsten als de inulinegehaltes zorgen voor een positieve stemming.
Dat is een welkome ontwikkeling na de matige opbrengsten van vorig jaar. Toen gooide de moeizame start in het voorjaar roet in het eten. Droogte, stuifschade en een slechte bodemstructuur zorgden op veel plaatsen voor lage plantaantallen en een onregelmatige opkomst. Dit jaar was de uitgangssituatie vele malen beter, beaamt René Schunselaar, manager agro bij verwerker Sensus. "Het was wel wat koud, maar dat heeft niet geresulteerd in gebrekkige opkomst. In tegendeel, we zagen een veel beter en uniformer gewas groeien."
Wat volgde was een vrij natte en sombere zomer. Reden voor Sensus om dit jaar iets later dan gemiddeld te starten met de cichoreicampagne. "Meestal beginnen we rond 1 september", vertelt Schunselaar. "Dat was nu 6 september, omdat we toch wat vertraging in de groei verwachtten. De eerste opbrengsten lagen rond de 35 ton per hectare, wat gebruikelijk is voor die tijd van het jaar. Inmiddels, een maand later, komen ook de eerste 50-plus-opbrengsten voorbij. Het bewijs dat de cichorei in de afgelopen maand mooi is gegroeid."
Inulinegehalte kruipt op
En die groeicurve is volgens Schunselaar nog niet afgevlakt. "Waar de groei vorig jaar in de eerste maand stagneerde, zien we nu gelukkig nog volop ontwikkeling. Augustus, september en zelfs oktober zijn belangrijke groeimaanden voor cichorei." Dat is ook terug te zien in de inulinegehaltes. Sensus registreerde in de eerste weken van de campagne gehaltes rond de 16,3%. Inmiddels kruipt het inulinehalte richting de 17%. "Een direct gevolg van de vele zonuren afgelopen periode in combinatie met niet te veel neerslag."
Sensus verwacht dat de opbrengsten dit jaar uitkomen rond het meerjarige gemiddelde. 2017 en 2018 waren bovengemiddelde jaren, 2019 en 2020 vielen tegen. Schunselaar signaleert wel wat verschillen tussen de regio's, maar die zijn lang niet zo groot als vorig jaar. "In het zuidwesten viel het vorig jaar tegen, maar zijn de opbrengsten nu erg goed. In het zuidoosten ook, al zien we daar links en rechts wel wat incidenten met rot. In het noordoosten is de opbrengst redelijk en ook Wallonië doet het dit jaar goed."
Vraag naar inuline booming
De goede opbrengsten zorgen voor het optimisme bij Sensus. "Een goede oogst kunnen we bijzonder goed gebruiken", beaamt Schunselaar. "De vraag naar inuline is booming. We zien daar absoluut geen afvlakking in ontstaan. In tegendeel, we hebben moeite om aan die stijgende vraag te voldoen."
Een goed perspectief voor de cichoreiteler, die komende weken druk is met de oogst. Zoals het er nu naar uitziet kan die voorlopig ongehinderd plaatsvinden. Schunselaar: "Tot eind vorige week was het op de kleigrond best wel droog. Er was een flinke bui nodig om de bovenste laag zachter te maken. Inmiddels zijn er enkele tientallen millimeters water gevallen en wordt er droger weer voorspeld, waardoor het water goed kan uitzakken. Ideale omstandigheden om te oogsten."