De opbrengst van herfstgewassen zoals aardappelen en bieten valt in Europa lager uit dan eerder verwacht. Grote delen van Zuid-Europa hebben nog steeds te kampen met droogte terwijl in Noord-Europa een gebrek aan zon de opbrengsten negatief beïnvloed.
In vergelijking met vorige maand zijn de opbrengstprognoses naar beneden bijgesteld, maar ze blijven nog wel boven het 5-jarige gemiddelde, schrijft het het wetenschappelijk bureau van de Europese Commissie (JRC) in de septembereditie van MARS-bulletin.
Kleine verschuivingen in aardappelopbrengst
De gemiddelde opbrengst van aardappelen in Europa wordt dit seizoen geschat op 34,6 ton per hectare. Dat is 4,8% boven het 5-jarige gemiddelde maar wel 0,7% lager vergeleken met augustus. De opbrengsten in Frankrijk en Nederland zijn iets naar boven bijgesteld met respectievelijk 0,2 en 0,4 ton naar 43,0 en 43,8 ton per hectare. Duitsland rooit volgens het JRC minder aardappelen. In augustus ging het instituut uit van 45,1 ton per hectare en dat is in september 44,3 ton per hectare geworden. De opbrengst in België is gelijk aan vorige maand met 42,2 ton per hectare. In de 4 belangrijke aardappellanden komen de opbrengsten nog wel tussen de 4,3% tot 6,3% boven het 5-jarige gemiddelde uit.
De bietenoogst wordt in Europa op gemiddeld 75 ton per hectare geraamd. Dat is 1,8% boven het 5-jarige gemiddeld en gelijk aan de voorspelling in augustus. In Nederland wordt de oogst geschat op 86,9 ton per hectare. Dat is 4,9% boven het 5-jarige gemiddelde. Ook in Duitsland en Roemenië staan de bieten er bovengemiddeld bij, terwijl in de rest van Europa het gewas er matig tot gemiddeld opstaat.
Snijmaïs is de uitzondering
Snijmaïs is het enige gewas in deze editie van het MARS-bulletin waarvan de opbrengst hoger uitvalt. De gemiddelde opbrengst wordt op 44 ton per hectare ingeschat. Dat is 8% boven het 5-jarige gemiddelde en 1,3% hoger dan in de augustus voorspelling. De Nederlandse oogst ligt overigens 'maar' 3,4% boven het 5-jarige gemiddelde met 44,4 ton per hectare.