Het tegengaan van oneerlijke concurrentie is volgens de Duitse brancheorganisatie van de suikerindustrie van groot belang om de suikerbietenteelt te behouden. Het afnemende aantal Duitse bietentelers is een signaal en baart de organisatie zorgen.
Speciale premies (gekoppelde steun) voor de bietenteelt in een aantal EU-lidstaten, subsidies en soepelere milieuregels waar verschillende grote spelers op de wereldmarkt van profiteren, zetten druk op de prijzen op de lokale markten.
"We zien dat de concurrentie vervalsing ten koste gaat van de Duitse bietentelers", zegt Günter Tissen voorzitter van de Wirtschaftlichen Vereinigung Zucker in een vandaag (woensdag 1 september) gepubliceerd statement. "We hebben de overheid herhaaldelijk opgeroepen maatregelen tegen deze oneerlijke concurrentie te nemen, tot dusver zonder resultaat. Als je levensmiddelen zoals suiker lokaal wil produceren moeten telers en producenten beschermd worden tegen oneerlijke handelspraktijken".
Industrie moet extra eisen bij kunnen houden
Daarnaast zijn de strengere eisen die gesteld worden op het gebied van duurzaamheid en milieu een bedreiging voor de toekomst van de bietenteelt, volgens Tissen. "De industrie werkt hard aan alternatieve teeltmethoden onder meer met nieuwe veredelingsmethoden en het verkennen van mogelijkheden van digitalisering. Maar het ontwikkelen daarvan kost tijd. De werkzame stoffen in de huidige gewasbeschermingsmiddelen zouden pas van de markt gehaald moeten worden als er een goed alternatief voor is."
In een vooruitblik op de aanstaande bietenoogst meldt de Wirtschaftlichen Vereinigung Zucker dat de bieten zich door voldoende neerslag redelijk goed ontwikkeld hebben. Maar de schimmeldruk is relatief hoog en door een gebrek aan zon valt het suikergehalte nog wat tegen. Dat is vrijwel gelijk aan de verwachting die Cosun Beet Company vorige week bekendmaakte. Cosun houdt de opbrengstverwachting op 13,6 ton suiker per hectare. Dat is onder het 5-jarige gemiddelde. Ook hier zijn te weinig zonuren en een hoge schimmeldruk. Aantasting door vergelingsziekte is dit jaar beperkt.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10893936/oneerlijk-concurrentie-bedreiging-voor-bietenteelt]'Oneerlijk concurrentie bedreiging voor bietenteelt'[/url]