De suikerprijs is dinsdag (10 augustus) flink gestegen. De oorzaak is een rapport, waarin de vorstschade en een tegenvallende suikerproductie in Brazilië wordt bevestigd.
De suikerproductie in de centrale en zuidelijke regio's in Brazilië is met 11% gedaald naar 3 miljoen ton in de tweede helft van juli, meldt brancheorganisatie Unica.
Dat is een grotere daling dan waar eerder van uit is gegaan. Het suikerriet heeft flink te lijden gehad onder 3 koude golven in juni en juli. En het gewas stond er al niet al te florissant op na de ergste droogte in 90 jaar. De opbrengst van het suikerriet per hectare komt 17,9% lager uit dan in juli een jaar eerder. Door de vorst waren de fabrieken gedwongen het riet al voor voor het gewenste tijdstip te oogsten.
Kleinste verwerking in 12 jaar
De tegenvallende oogstprognose van Unica werd - toeval of niet - ook nog eens bevestigd door Tereos SCA. De op 1 na grootste suikerproducent ter wereld maakte dinsdag bekend dit seizoen naar verwachting 16,6 miljoen ton suikerriet te verwerken. Dat is 21% minder dan in het vorige seizoen en het laagste verwerkingscijfer in 12 jaar.
Handelaren gingen al uit van lagere suikerrietproductie voor de tweede helft van juli, maar de extra vorstschade die uit cijfers naar voren komt valt veel hoger uit dan waar de meeste analisten vanuit gingen. De koers van het termijnmarktcontract suiker op ICE beurs in New York steeg door het nieuws met ruim 6% en bereikte het hoogste punt in bijna 4,5 jaar.
Europese prijsbeweging blijft beperkt
Het nieuws van tegenvallende suikeroogst in Brazilië heeft op de Europese suikermarkt minder invloed. De notering voor witte suiker op de Europese beurs in Londen steeg naar 4% wat omgerekend neerkomt op €399,23 per ton het hoogste niveau in krap een half jaar.
In het Brusselse suikeroverleg ruim een maand geleden nog werd gesproken over een mogelijk te kort aan suiker in de EU onder meer door sterke concurrentie op de wereldmarkt voor de productie van brandstoffen. Mogelijk dat de berichten van Indiase suikerfabrikanten op 14 juli over een grotere suikeroogst in India de Europese markt wat temperen.