Klimaatverandering is niet alleen negatief. In potentie kunnen de opbrengsten van gewassen toenemen. In bepaalde delen van de wereld zorgen hogere temperaturen wel voor een hogere ziektedruk terwijl in andere delen de druk op de gewassen juist verminderd.
Modelberekeningen laten zien dat de opbrengsten van gewassen in de gebieden verder van de evenaar stijgen door de hogere temperaturen, zo blijkt uit nieuw onderzoek van wetenschappers van de Universiteit van Exeter (GB) en de Universiteit van Utrecht. In de tropen zorgen de hogere temperaturen niet of nauwelijks voor een opbrengststijging, zo schrijven de wetenschappers in de in Nature gepubliceerde studie.
Niet alleen opbrengsten stijgen
Door het opwarmen van de aarde verschuiven ook de ziekteverwekkers. De impact van pathogenen neemt in de tropische delen van de wereld af. Dit zijn Brazilië, landen in Afrika onder de Sahara, India en Zuidoost-Azië. Op de hogere breedtegraden neemt het risico op plantziekten juist toe. Vooral Europa en China lopen een verhoogd risico maar ook de VS ontspringt de dans niet.
De onderzoekers hebben bestaande informatie over minimale, optimale en maximale temperatuur voor de ontwikkeling van 80 pathogenen gebruikt. De huidige en toekomstige (periode 2060-2081) opbrengsten van 12 grote gewassen zijn aan de hand van 3 gewasgroeimodellen in 4 klimaatscenario's van het IPCC samengesteld.
"Uit eerdere studies bleek al dat ziekte en plagen van de evenaar weg trekken", zegt professor Daniel Bebber op de site van de universiteit. "In deze studie hebben we een risico inschatting gemaakt voor wat we de komende tientallen jaren kunnen verwachten. Uit onze bevindingen blijkt dat de door klimaatverandering veroorzaakte hogere opbrengsten van gewassen deels teniet worden gedaan door een toenemende last van gewasbescherming. Snelle wereldwijde verspreiding van pathogenen is waarschijnlijk door de internationale handel en transport. Ziekten en plagen bereiken vrijwel zeker alle delen van de planeet en kunnen daar dan overleven en vermeerderen als de condities geschikt zijn".
Aandacht voor wat er komt
"Veredelaars en agrochemische bedrijven focussen op specifieke ziekten", zegt professor Sarah Gurr. "In het Verenigd Koninkrijk proberen veredelaars van tarwe resistentie tegen bladvlekkenziekte en gele en bruine roest in te bouwen. Maar, de dreiging van die ziektes kan zomaar veranderen".
Veredeling is een zaak van de lange adem. Het is daarom zaak volgens de wetenschappers om na te denken over resistenties tegen ziekten die in de meer noordelijke gebieden nog niet zijn waargenomen. Naar veel ziekteverwerkers -vooral die nu nog vooral aangetroffen worden in de tropen- is nog weinig onderzoek gedaan. De onderzoekers benadrukken dat het van belang is daar nu in te investeren voordat de ziekteverwekkers in de belangrijke teeltgebieden opduiken.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.