De handel in vrije peen wil maar moeizaam op gang komen. Aanbod van peen is er ruim voldoende, maar aan de vraagkant blijft het nog rustig.
Door de relatief hoge prijzen de afgelopen jaren voor de peen vroeg in het seizoen, is de belangstelling onder telers toegenomen. Sommige telers van bewaarpeen zijn overgestapt naar het vroegere segment en er zijn nieuwe telers bijgekomen. Het areaal vroege peen is daardoor gegroeid. Daar komt nog bij dat in de laatste jaren het voorjaar erg droog verliep. Telers waren druk in de weer met beregening, met wisselend resultaat en de opbrengsten vielen over het algemeen vaak tegen.
Goede omstandigheden
Dat is dit jaar totaal anders. Het voorjaar mag dan relatief koud zijn verlopen, de groeiomstandigheden voor de peen zijn bijna ideaal. Met op tijd (voldoende) neerslag en zonder extreme hitte worden nu relatief veel tonnen gerooid.
De vraag naar peen houdt geen gelijke tred met de uitbreiding van het areaal en de goede opbrengsten. Er wordt wel wat peen richting Afrika (vooral Senegal) verscheept maar het loopt volgens de meeste handelaren niet bepaald storm. De hoge prijzen en beperkte beschikbaarheid van containers helpen ook niet bepaald. Een container richting Afrika is in een jaar tijd ongeveer 3 keer zo duur geworden.
Rustige start
De DCA-notering voor B-peen start dit seizoen op €15 per 100 kilo. De handel die gedaan is betreft peen geschikt voor de export naar Afrika. Verder zijn er veel verwerkers die nog met contractpeen vooruit kunnen. Vooral telers en commissionairs met vroege rassen in met name Limburg bieden aan voordat de peen door kwaliteitsverlies onverkoopbaar of weggeconcurreerd wordt door de wat latere en daarmee langer houdbare peen uit andere gebieden. De C-peen begint eveneens op €15 per 100 kilo. Grove partijen vinden wel een koper, maar voor de overmaat die uit de B-peen wordt gepoeld is moeilijker een geïnteresseerde te vinden.