Chemiebedrijf Monsanto heeft een boete van €400.000 gekregen van de Franse privacywaakhond CNIL. Het bedrijf heeft volgens CNIL tegen de regels in dossiers bijgehouden over journalisten, activisten en andere publieke figuren in een poging de publieke opinie te beïnvloeden over onder meer Roundup.
Uit de uitspraak blijkt dat Monsanto - sinds 2018 eigendom van Bayer - gegevens verzamelde van meer dan 200 mensen in Frankrijk, die volgens het bedrijf invloed hebben op de publieke opinie over producten van het bedrijf, zoals Roundup en genetisch gemodificeerde gewassen (GMO).
Lijst mag, maar wel betrokken personen informeren
Het samenstellen van zo'n lijst is volgens de Franse privacywaakhond niet illegaal. Het bedrijf is de fout ingegaan door de gegevens in het geheim te verzamelen zonder de betrokken personen te informeren of hen de optie te geven van de lijst gehaald te worden. Het verzamelen van contactgegevens zou mogen, maar alleen van mensen die redelijkerwijs kunnen verwachten in de contactenlijst terecht te komen, bijvoorbeeld door hun relatie met het bedrijf of publieke reputatie.
Het dagblad Le Monde en televisiezender France 2 onthulde in 2019 dat Monsanto een watchlist bijhield met ruim 1.300 politici, journalisten en activisten, voornamelijk uit EU-lidstaten.
Meer juridische problemen
Deze zaak is de meest recente in een flinke rij juridische problemen rondom Monsanto. In mei van dit jaar wees de Amerikaanse rechtbank nog een schikkingsvoorstel van $1,25 miljard van Bayer af voor toekomstige rechtszaken over het ontstaan van kanker door blootstelling aan glyfosaat. De deal zou meer in het voordeel zijn voor Bayer dan voor mensen die ziek zijn geworden door het middel.
Ook in mei verwierp de Franse rechter nog een zaak die aangespannen was door een Frans-Vietnamees slachtoffer over Agent Orange. Dit tijdens de Vietnamoorlog gebruikte ontbladeringsmiddel werd destijds door Monsato geproduceerd.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10893493/boete-voor-monsanto-wegens-schenden-privacy]Boete voor Monsanto wegens schenden privacy[/url]