Shutterstock

Nieuws Veredeling

RNA-techniek verhoogt opbrengst aardappelen fors

27 Juli 2021 - Jurphaas Lugtenburg - 9 reacties

Wetenschappers hebben ontdekt dat door aanpassingen in het RNA de opbrengst van aardappelen fors verhoogd kan worden. Daarnaast kan met deze techniek het gewas beter bestand gemaakt worden tegen droogte.

In het onderzoek dat door de universiteiten van Chicago, Peking en Guizhou is uitgevoerd, is ingegrepen op het RNA met het FTO-eiwit. Aardappelen en ook rijst gaven door deze aanpassing 50% meer opbrengst in veldtesten. De gemodificeerde planten werden groter dan de niet behandelde planten en maakte een langer wortelgestel aan, waardoor ze beter bestand zijn tegen droogte. Analyse toonde ook aan dat de snelheid van de fotosynthese hoger lag.

Aanpassing in het uitlezen DNA
RNA-moleculen 'lezen' de code die is opgeslagen in het DNA (het erfelijke materiaal van de cel) en vormt vervolgens een eiwit dat taken in de plant uitvoert. RNA blijkt niet alleen de DNA-code te lezen, maar ook een selectie te maken. Dat werkt met chemische markers die moduleren hoeveel en welke eiwitten gemaakt worden. Met het FTO-eiwit wordt een deel van die chemische markers in het RNA gewist.

De techniek die de wetenschappers gebruikt hebben onderdrukt (deels) de signalen in de plant die de groei remmen. Rijst en aardappelen zijn compleet verschillende plantfamilies en bij beide worden dezelfde effecten waargenomen. De verwachting van de wetenschappers is dat deze techniek bij meer gewassen werkt.

Nieuwe techniek
"Dit is een compleet nieuwe benadering die verschilt van genetische modificatie (GMO) en CRISPR-Cas", zegt professor Chuan He van de Universiteit van Chicago op de site van de universiteit. "Met deze techniek bedienen we, vroeg in de ontwikkeling, een schakelaar in de plant die blijft doorwerken, zelfs nadat we de schakelaar weg halen. De volgende stap is het onderzoeken en begrijpen hoe dit proces beïnvloed kan worden met het in de plant aanwezige genetische materiaal", aldus He.  

"Het is een veelbelovende techniek die de potentie heeft een belangrijke rol te spelen op het gebied van voedselzekerheid en armoede bestrijding op wereldschaal", zegt professor Micheal Kremer op de site van de Universiteit van Chicago. "Daarnaast kunnen we gewassen mogelijk aanpassen aan het veranderde klimaat."

Het onderzoek is gepubliceerd in het Nature Biotechnology en is hier te lezen.

Boerenbusiness organiseert begin september een ronde tafelgesprek over de toekomst van de aardappelteelt en de fritesmarkt. Prominente bedrijven uit de sector schuiven aan. Heb jij vragen aan de experts over dit onderwerp? Stuur ze voor 25 augustus naar d.ballast@boerenbusiness.nl

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
9 reacties
Abonnee
zeeuw 27 Juli 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10893440/rna-techniek-verhoogt-opbrengst-aardappelen-fors]RNA-techniek verhoogt opbrengst aardappelen fors[/url]
met 50% opbrengstverhoging en geen opbrengstderving door droogte hebben we de garantie om de komende jaren te werken voor een hongerloontje
gerard 27 Juli 2021
hoeveel ton aardappels denkt u dat er in een rug kunnen
of gaan we dieper planten of naar beden of 90 cm ruggen
fantasties voor de mechanisatie die vaart er wel bij
Abonnee
rana 27 Juli 2021
nee hoor ze gaan daar nu van 20 naar 30 ton.
Abonnee
Markkies 27 Juli 2021
Wat moeten we in hemelsnaam met nog meer opbrengst? Heeft dan niemand door, dat we moeten zorgen voor een vraagmarkt, in plaats van een aanbodsmarkt?? Aardappelen 1 op 5 telen, dan zijn ze elk jaar 25 cent minimaal. Maar nee, boeren werken liever voor niets. Zolang ze maar kunnen zeggen dat ze 60 ton rooien, vinden ze het allang prima. Maar de wal zal vanzelf het schip wel keren onderhand. Voer maar eens een realistische kostprijsberekening uit op de teelt. En dan niet zeggen: Joh, die spuit staat er toch! Nee, alles met loonwerktarieven uitrekenen! Dan zie je dat de contractprijzen voor begin juni precies de kostprijs is. Lever je eerder, moet er al geld bij. En toch tekent iedereen in februari, dat hij niets gaat verdienen aan die aardappelen!! Áls je dan graag voor niets werkt, neem dan contact met me op, je kan bij mij zo aan de slag!
Abonnee
bestuurder 27 Juli 2021
zijn er meer mensen die aanlopen tegen een max van 225k voor de tvl. dit is toch rechts ongelijkheid. zit toch ook geen max aan de belasting
Abonnee
50/50 27 Juli 2021
Als je in het zuidwesten boert en een door droogte miserabele oogst 2018 achter de rug hebt, dan waren de kwartalen in 2019 nou niet zo schokkend positief. Dit betekent dan direct dat het TVL verhaal voor hen bijzonder nadelig uitpakt. Voor degenen die oogst 2018 goed geboerd hebben, pakt TVL heel anders uit. In welke hoek zit jij?
Abonnee
Kjol 27 Juli 2021
Maak je maar niet druk, in de EU is dit niet toegestaan. Voor US en Canadeese telers lijkt dit wel zeer gunstig. Kan hun kostprijs weer wat omlaag, uiteindelijk decimeert de aardappelteelt toch in NL zoals het er nu voorstaat. Zonder chemie zal het lastig worden in ieder geval. Friet is een wereldmarkt met internationale prijzen.
Roy 27 Juli 2021
ach met die phytoftora zie je het nu toch al, biologisch gaat niet. Zullen die linksen ook wel begrijpen als er op hun bord geen aardappels meer liggen toch?
Abonnee
bestuurder 27 Juli 2021
50/50 schreef:
Als je in het zuidwesten boert en een door droogte miserabele oogst 2018 achter de rug hebt, dan waren de kwartalen in 2019 nou niet zo schokkend positief. Dit betekent dan direct dat het TVL verhaal voor hen bijzonder nadelig uitpakt. Voor degenen die oogst 2018 goed geboerd hebben, pakt TVL heel anders uit. In welke hoek zit jij?
in middenwesten
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
akkerbouw noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden