Wetenschappers hebben ontdekt dat door aanpassingen in het RNA de opbrengst van aardappelen fors verhoogd kan worden. Daarnaast kan met deze techniek het gewas beter bestand gemaakt worden tegen droogte.
In het onderzoek dat door de universiteiten van Chicago, Peking en Guizhou is uitgevoerd, is ingegrepen op het RNA met het FTO-eiwit. Aardappelen en ook rijst gaven door deze aanpassing 50% meer opbrengst in veldtesten. De gemodificeerde planten werden groter dan de niet behandelde planten en maakte een langer wortelgestel aan, waardoor ze beter bestand zijn tegen droogte. Analyse toonde ook aan dat de snelheid van de fotosynthese hoger lag.
Aanpassing in het uitlezen DNA
RNA-moleculen 'lezen' de code die is opgeslagen in het DNA (het erfelijke materiaal van de cel) en vormt vervolgens een eiwit dat taken in de plant uitvoert. RNA blijkt niet alleen de DNA-code te lezen, maar ook een selectie te maken. Dat werkt met chemische markers die moduleren hoeveel en welke eiwitten gemaakt worden. Met het FTO-eiwit wordt een deel van die chemische markers in het RNA gewist.
De techniek die de wetenschappers gebruikt hebben onderdrukt (deels) de signalen in de plant die de groei remmen. Rijst en aardappelen zijn compleet verschillende plantfamilies en bij beide worden dezelfde effecten waargenomen. De verwachting van de wetenschappers is dat deze techniek bij meer gewassen werkt.
Nieuwe techniek
"Dit is een compleet nieuwe benadering die verschilt van genetische modificatie (GMO) en CRISPR-Cas", zegt professor Chuan He van de Universiteit van Chicago op de site van de universiteit. "Met deze techniek bedienen we, vroeg in de ontwikkeling, een schakelaar in de plant die blijft doorwerken, zelfs nadat we de schakelaar weg halen. De volgende stap is het onderzoeken en begrijpen hoe dit proces beïnvloed kan worden met het in de plant aanwezige genetische materiaal", aldus He.
"Het is een veelbelovende techniek die de potentie heeft een belangrijke rol te spelen op het gebied van voedselzekerheid en armoede bestrijding op wereldschaal", zegt professor Micheal Kremer op de site van de Universiteit van Chicago. "Daarnaast kunnen we gewassen mogelijk aanpassen aan het veranderde klimaat."
Het onderzoek is gepubliceerd in het Nature Biotechnology en is hier te lezen.
Boerenbusiness organiseert begin september een ronde tafelgesprek over de toekomst van de aardappelteelt en de fritesmarkt. Prominente bedrijven uit de sector schuiven aan. Heb jij vragen aan de experts over dit onderwerp? Stuur ze voor 25 augustus naar d.ballast@boerenbusiness.nl
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10893440/rna-techniek-verhoogt-opbrengst-aardappelen-fors]RNA-techniek verhoogt opbrengst aardappelen fors[/url]
Als je in het zuidwesten boert en een door droogte miserabele oogst 2018 achter de rug hebt, dan waren de kwartalen in 2019 nou niet zo schokkend positief. Dit betekent dan direct dat het TVL verhaal voor hen bijzonder nadelig uitpakt. Voor degenen die oogst 2018 goed geboerd hebben, pakt TVL heel anders uit. In welke hoek zit jij?