Agrifoto

Achtergrond Beregening

'Nieuwe irrigatietechnieken tegen opmars verzilting'

12 Juli 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Om te kunnen beregenen is zoet water nodig. Verzilting is dan ook een groot probleem voor grote gebieden waarin de landbouw afhankelijk is van irrigatie, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht. Het gebruik van slimme irrigatietechnieken kan het ontwikkelen van verzilting beperken.

Naast strooizout, mijnbouw en erosie blijkt irrigatie een belangrijke veroorzaker van verzilting te zijn en niet alleen in droge gebieden. In grote delen van de wereld wordt water uit rivieren gebruikt voor onder andere irrigatie in de landbouw. Als dat water te zout word, is het niet meer te gebruiken voor beregening.

Uit een onderzoek van Josefin Thorslund van er Universiteit Utrecht dat is gepubliceerd in Nature blijkt dat bijvoorbeeld in de Mississippi irrigatie de belangrijkste oorzaak van verzilting is. "We wisten uit eerder onderzoek al dat irrigatie lokaal grondwater en rivierwater in stroomgebieden kan verzilten, vooral in droge regio's," zegt Thorslund in een bericht bij het onderzoek. "Nu zijn we erachter gekomen dat het niet alleen een lokaal probleem is, maar echt een wereldwijd probleem. En zelfs in delen van het stroomgebied van de Mekong, wat een vrij nat gebied is, zien we het zoutgehalte sinds de jaren tachtig toenemen."

Zeespiegelstijging versterkt het effect
Door een stijgende zeespiegel kan dit probleem in deltagebieden nog eens extra versterkt worden doordat het zoute zeewater verder stroomopwaarts het land binnen kan dringen. In Nederland is volgens Thorslund de infrastructuur op orde om dit effect op te vangen en het zoute water te ontzilten of door te spoelen.

Irrigatie is gevoelig voor verzilting, maar veroorzaakt ook verzilting. Een manier om deze irrigatie-zoutcirkel te doorbreken is experimenteren met verschillende soorten irrigatietechnieken. "Met traditionele bovengrondse irrigatie verlies je veel water door verdamping, waardoor het zoutgehalte toeneemt en je meer water nodig hebt om daarvoor te compenseren. Door slimme irrigatietechnieken te gebruiken, kun je dat effect wegnemen", meldt Thorslund.

Daarnaast is het belangrijk dat waterbeheerders zo veel mogelijk gegevens hebben over waar verzilting optreed, zodat eventueel maatregelen kunnen worden genomen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden