De vervuiler betaalt. Dat principe geldt nog te weinig voor de agrarische sector stelt de Europese Rekenkamer in een deze week uitgekomen rapport. Vooral bij de vervuiling van water heeft de landbouw een belangrijke rol, zonder dat de sector voor de kosten opdraait.
Onder de huidige Europese regelgeving zit het vervuiler betaalt principe vooral in de milieuwetgeving. De landbouw blijft volgens de Rekenkamer nu nog grotendeels buitenschot, waardoor het vooral de belastingbetaler is die voor de kosten van de vervuiling opdraait. Volgens de Rekenkamer moet dat veranderen. De onderzoekers stellen namelijk dat de agrarische sector een groot aandeel heeft in de verontreiniging van water met nitraat en gewasbeschermingsmiddelen.
De agrarische sector draagt financieel echter nauwelijks bij aan de afvalwaterzuivering, omdat veruit het grootste deel van het gebruikte water niet in het riool terecht komt zo stellen de rekenmeesters. Daarbij wordt een Franse studie aangehaald die is gedaan in 2011, waaruit zou blijken dat elk huishouden in Frankrijk in de zwaarst getroffen gebieden tot €494 per jaar aan extra kosten heeft als gevolg van de waterverontreiniging.
Praktijk is weerbarstig
De Rekenkamer geeft in het rapport toe dat het zeer lastig is om het vervuiler betaalt principe in de landbouw toe te passen. De vervuilingsbronnen zijn zeer diffuus en bijvoorbeeld in het geval van nitraat kan het ook nog eens tientallen jaren duren voor de stof in het grondwater terecht komt omdat, het is opgeslagen in de bodem en zich langzaam verplaatst. Het achterhalen van de bron van de vervuiling is daardoor zo goed als onmogelijk. Daar komt nog bij de eventuele verandering in de landbouwpraktijk een vertraagd effect hebben op de waterkwaliteit.
De Rekenkamer doet in het rapport de aanbevelingen: de emissiegrenswaarden te verlagen om de restverontreiniging terug te dringen en om diffuse waterverontreiniging uit alle bronnen aan te pakken, met inbegrip van de landbouw. Echt concrete maatregelen worden in het rapport overigens niet genoemd.
Het complete rapport is hier te vinden.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10893194/landbouw-moet-opdraaien-voor-kosten-vervuiling]'Landbouw moet opdraaien voor kosten vervuiling'[/url]
Inderdaad, waarom ons nog verzetten. Het gaat volledig die kant op.
Zitten er niet 6 x zoveel medicijnresten als bestrijdingsmiddelen in het water ?
Het beste is natuurlijk om alle gewasbeschermingsmiddelen en kunstmeststoffen in Europa per direct te verbieden!
Ben benieuwd of over 12 maanden Corona dan nog steeds het nummer 1 nieuws in Europa is.
Ik ben ook voor, heel europa biologisch. Ook importeisen naar dezelfde standaard brengen, dus alle import is dan ook biologisch. Als ze dit gaan garanderen zie ik een mooie toekomst tegemoet!