Sencrop

Aangeboden door Sencrop

‘In twee klikken inzicht in neerslag 4 km verderop'

2 Juli 2021

Voor een nauwkeurige en uniforme registratie van weergegevens beschikken alle telers die aan de Gewastour deelnemen over een Sencrop weerstation. "Een bijzonder gebruiksvriendelijke app om snel de gegevens af te lezen", krijgt Jesse Torringa, coördinator van de Gewastour, van telers te horen. Vooral de snelle beschikbaarheid van de actuele gegevens van percelen op afstand noemen de telers als belangrijk pluspunt van het weerstation.

"Afgelopen weken hebben we gezien hoe groot neerslagverschillen op korte afstand van elkaar kunnen zijn. Waar bij een stortbui op het huisperceel 60 mm viel, was dat op een perceel een paar kilometer verderop nog geen 10 mm", schetst Torringa het belang om over lokale data te beschikken. De gegevens die een Sencrop weerstation verzamelt, kan een teler eenvoudig aflezen in een app op zijn telefoon. Met slechts twee klikken kan hij zien hoeveel neerslag er is gevallen.

De weerstations verzamelen veel data. Naast neerslaghoeveelheid meten ze bijvoorbeeld ook temperatuur, luchtvochtigheid, windsnelheid en dauwpunt. Het systeem verzamelt de gegevens waardoor je met één klik de cumulatieve neerslaghoeveelheid over een langere tijd kunt opvragen. Bovendien doet het station een lokale weersvoorspelling, waarbij je kunt kiezen tussen verschillende weermodellen.

Weerstations koppelen
De weerstations van de in totaal 18 deelnemers aan de Gewastour zijn met elkaar verbonden. Dit betekent dat de deelnemers een beperkt aantal gegevens - zoals de neerslaghoeveelheid - bij elkaar kunnen volgen. "Ze vinden het leuk om te zien wat er bij collega's gebeurt en hoe die daarop inspelen", weet Torringa. De grote winst van de mogelijkheid om weerstations te koppelen, is dat je toegang krijgt tot de gegevens van Sencrop-gebruikers in de buurt. Zo krijg je een nauwkeurige en heel lokale weergave van weergegevens in je eigen omgeving."  

Nauwkeurige meting
Een opmerking die Torringa van sommige telers wel eens krijgt, is dat ze vraagtekens zetten bij de nauwkeurigheid van de elektronische meting. "Ze constateren dan een verschil tussen de meting van het (gekalibreerde) Sencrop weerstation en de 'good old' glazen regenmeter. Bij navraag blijkt dan dat beide meters toch wel een eindje uit elkaar staan. Dit laat nog maar eens zien dat neerslaghoeveelheden op korte afstand al behoorlijk kunnen verschillen."

Meer dan een digitale regenmeter
Niet alle telers zijn even actief met alle weerdata die het weerstation ze kan leveren. "Sommige telers gebruiken het weerstation als een digitale versie van de glazen regenmeter", vertelt Torringa. "Dat heeft met de aard van het beestje te maken. De ene teler is nu eenmaal meer met data bezig en hoe het zijn bedrijfsvoering kan ondersteunen dan de ander. Dat is jammer want zo benutten ze niet alle mogelijkheden die het systeem biedt."

Smart Farming
Torringa, zelf zoon van een akkerbouwer, vindt een weerstation als dat van Sencrop goed besteed geld. "Zeker voor percelen op afstand houd je zo een vinger aan de pols zonder er telkens heen te moeten rijden. Bovendien worden de gegevens automatisch vastgelegd. Verschillende teeltmanagementsystemen kunnen de data van het weerstation automatisch inladen en verwerken in de adviesmodules. Het is een stap naar smart farming."

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden